Bjarne Bryn er mester i blomsterfaget

Bjarne tok mesterutdanning i blomsterfaget: Overraskende mye arbeid

Bjarne Bryn arbeidet med blomster i mange år før han ble mester, så han kunne faget. Likevel bød utdanningen på mye arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Nå er han stolt over å ha tatt mesterbrevet.

– I utgangspunktet hadde jeg sett for meg at det skulle være lett, men det var mye mer jobb enn jeg trodde.

Utdanningen har hatt flere fordeler. Og mester-Bjarne har også lært verdien av å dele kunnskap.

– Når du får kunnskap og gir den videre, så utvikler alle seg bedre, sier Bjarne Bryn.

Han tok utdanningen i kjeden hans forretning tilhører, Interflora. Og var så delaktig i utdanningen at den internt nå er oppkalt etter ham, og kalles Bjarne 1, så det sies at «vil du ta en mesterutdanning kan du ta en Bjarne».

 Blomsteråker

Selv har Bjarne Bryn vokst opp i en blomsteråker mellom liljer og gladioler.

Navnet Bryn og blomster har hengt sammen i over 100 år i Porsgrunn, men det var ingen selvfølge at Bjarne skulle ta over. Han måtte en runde innom BI før han kom tilbake, men nå er han eier, frontperson og relativt fersk mester i blomsterdekoratørfaget.

– Som mester blir du mer bevisst på firmaet ditt og opptatt av hver detalj. Du lærer lover og regler grundig og har oversikt, og jeg er stolt av å være mester, sier Bjarne Bryn.

Ulastelig kledd i lyseblå økonomskjorte slenge han seg inn i traktoren og lesser drevent opp en kubikk jord på tilhengeren til en kunde.

– Her på hagesenteret må vi kunne gjøre alt.

 Lønn til godteri

Ordet barnearbeid har i dag en dårlig klang, men var du liten hos Bryns Blomster på 80-tallet, med foreldre og en farfar som drev hagesenter og gartneri, var veien kort til å ta på seg noen oppgaver. Bjarne vokste opp sammen med blomstene i en åker og kunne luke fra han var i femårsalderen.

– Det var ingen tvang, men jeg lærte tidlig hvordan jeg kunne skaffe meg penger. Det jeg tjente selv, kunne jeg bruke som jeg ville, og mye av lønna gikk til godteri. Men jeg ble også fortalt at det var smart å spare litt, sier Bjarne Bryn.

Han satte pris på det foreldrene gjorde og så at de jobbet mye.

– De var alltid ved siden av meg, så jeg kjente meg trygg.

 Måtte brått hjem

Bjarne valgte å gå på handelsgymnaset etter ungdomsskolen, og hadde et utvekslingsår i USA, før han kom hjem og fullførte. Så dro han i det militære, men i løpet av den perioden fikk faren hjerteinfarkt.

– Jeg valgte å dra hjem for å hjelpe til i bedriften, og fikk dimme tidlig.

Da faren var i form igjen, begynte Bjarne på BI, der markedsføring var et av yndlingsfargene. Og fortsatt liker han å se reklameinnslagene på TV for å vurdere hva som fungerer og hva som faller gjennom.

 I 2001 tok Bjarne Bryn over bedriften, og siden har han jobbet side om side med foreldrene, som nå er godt over pensjonsalderen. Det hører også med at en av søstrene har omskolert seg og blitt med i flokken.

I dag er de til sammen ni ansatte, pluss noen sesongarbeidere.

 Fagbrev og mester

Selv om mange mener Bjarne kunne hatt Blomster som mellomnavn, tok det lang tid før han tok yrkesutdanning i den retningen.

– Firmaet har alltid hatt mange ansatte med fagbrev, og da vi for rundt sju år siden hadde en lærling som skulle gjennomføre utdanningen, bestemte storesøsteren min og jeg oss for å begynne også. Alle var oppe til prøven samme dag, og det gikk bra, sier Bjarne.

Da tenkte han det fikk være nok, men litt senere så han en reklamefilm fra Interflora. De hadde for få mestere i blomsterdekoratørfaget, og ville styrke fagmiljøet. Derfor inngikk de et samarbeid med Folkeuniversitetet.

 Bjarne ble egen linje

Bjarne gikk to år på den nye mesterutdanningen i Oslo, i tillegg til jobb, var han med på å forme opplegget og ble utpekt som frontfigur for de 21 mesterspirene.

Internt har derfor utdanningen fått navnet Bjarne.

– I utgangspunktet hadde jeg sett for meg at det skulle være lett, men det var mye mer jobb enn jeg trodde.

Bjarne skrev mesteroppgave om selvbetjent kasse.

I egen mesteroppgave skrev Bjarne om selvbetjent butikk, og dette måtte selvsagt testes ut på hjemmebane. Nå er åpningstiden fra klokken 6-23, og både om morgenen og kvelden kan kundene handle selv.

– Det er ikke mange som liker å være på jobb grytidlig eller sent på kvelden, så da er dette en god løsning. Vi har lært oss hvilke varer kundene kjøper, og svinnet har ikke økt, forklarer mester-Bjarne.

For å komme inn må du registrere deg med vipps og det er strekkode på alle varene. Søndag morgen har det vist seg å være aller størst pågang.

– Vi har alltid fagfolk på jobb i de ordinære åpningstidene, og de har fått mer å gjøre, så ordningen er med på å skape en tryggere og mer stabil bedrift, mener Bjarne Bryn.

 Deler kunnskap

Firmaet er blitt sertifisert som miljøfyrtårn og Bjarne liker slagordet «Vi kan». På mesterutdanningen har han også lært verdien av å dele kunnskap.

– Når du får kunnskap og gir den videre, så utvikler alle seg bedre, sier Bjarne Bryn.

Selv er lederen å finne over alt, og han liker seg aller best der han kan møte folk. Og som blomsterdekoratør? Det skal helst ikke være noe som er altfor lite og minimalistisk.

Han sveiper over bildene på telefonen og finner det han leter etter. Bedriften hadde som oppdrag og pynte til en stor fest for rapduoen Karpe i Porsgrunn. Stikkordet var India, og ellers frie tøyler. Resultatet fra mesteren og hans folk ble et velkomponert fargefyrverkeri, som bestilt.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS