Skolenedleggelser i Innlandet: Stordemonstrasjon, stenger butikker, «krigserklæring» og anmeldelse
Tirsdag stenger en rekke butikker i protest mot skolenedleggelsene, i Hamar mønstres det til stordemonstrasjon og Lom-ordføreren vil grave opp «all mulig dritt» om fylkespolitikerne.
Det er ventet at flere tusen mennesker kommer til Hamar i busser for å markere sin motstand mot fylkestingspolitikernes beslutning om å legge ned de videregående skolene på Dokka og Skarnes, samt skolestedene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud, skriver VG.
Flere dagligvarebutikker, bakerier, sportsforretninger og annen næringsvirksomhet i Lom har varslet at de stenger tirsdag, og det samme gjelder bedrifter i nabokommuner som Skjåk, Flisa og Vågå.
Istedenfor å holde åpent drar de til Hamar sammen med skoleelever for å demonstrere. Den politiske streiken skal vare mellom klokka 13 og 14 tirsdag.
Matoma-konsert
Artisten Matoma, som markerte seg i NRK-programmet Debatten i forrige uke, har varslet at han kommer til å holde en spontankonsert i Hamar i forbindelse med protestene.
– Det var en som foreslo at jeg skal holde konsert. Jeg bestemte meg for at det vil jeg gjøre, sier den verdenskjente artisten til VG.
– Dette er det jeg kan – holde konserter og bruke plattformen min som er musikk. Det blir heidundrende power – full fræs med hjerte og sjel, sier han til avisen. Han vokste selv opp på Flisa.
Lærerstreik
I tillegg til demonstrasjon og konsert vil også lærere i Innlandet gå ut i politisk streik tirsdag. Det varslet Utdanningsforbundet på søndag.
Mellom klokka 13 og 14 legger lærerne ved flere videregående skoler i fylket ned arbeidet og vil delta i ulike markeringer mot skolenedleggelser i fylket. Det er ventet at mange lærere også vil ta turen til Hamar.
Krigersk ordfører
Ordfører Kristian Frisvold (Bygdelista) i Lom erklærte full krig mot fylkespolitikerne i Innlandet under et kommunestyremøte. Sikkerhetsavdelingen i fylket er varslet og kommer til å undersøke saken nærmere.
– Vi trenger ikke å være saklige lenger, vi kan gå etter person. Det betyr at alt er lov, det er konklusjonen min på sånn atferd, sa Frisvold da han hadde ordet på mandagens kommunestyremøte.
Overfor NTB understreket han mandag kveld at han kun vil bruke lovlige metoder når han snakker om å grave opp «all mulig dritt» om politikerne.
– Men når fylkespolitikerne opptrer med en så total arroganse, da får de tåle dette, sier han.
Politikerne i fylkestinget samles i Hamar tirsdag for å diskutere saken, og på onsdag faller selve avgjørelsen.
«Prostituert seg for makt»
Justisminister Emilie Enger Mehl sier hun tar avstand fra Lom-ordførerens krigserklæring mot fylkeskommunen i Innlandet, men står for kritikken av Ap.
Det sier hun i et intervju med TV 2 tirsdag.
– Jeg står for det jeg har sagt og synes det er svært betenkelig at Arbeiderpartiet har gått sammen med Høyre for å sentralisere når de sa det helt motsatte før valget, sier Mehl til kanalen.
Justisministeren har tidligere uttalt at fylkesordføreren i Innlandet har «prostituert seg for makt». Det har ført til sterk kritikk fra flere hold, også fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)
–Jeg står for det jeg har sagt. I denne sammenhengen er det et språklig bilde. Dette handler om at Arbeiderpartiet i Innlandet gikk sammen med Høyre dagen etter fylkestingsvalget for ett år siden. De gjorde helomvending i forhold til hva de lovte i valgkampen, sier Mehl om kritikken.
Anmelder hets
En fylkestingspolitiker i Innlandet har nylig tatt kontakt med politiet for å anmelde hets/hendelser i skolesaken.
Gruppeleder for Innlandet Høyre, Joakim Ekseth, bekrefter at en fylkestingspolitiker fra hans parti har kontaktet politiet.
– Det kan jeg bekrefte. Det har blitt for mye på enkeltpersoner, sier Ekseth til NRK.
Foreløpig dreier det seg om én, men han ser ikke bort ifra at det kan bli flere.
Henvendelsen til politiet skjedde nylig i forbindelse med skoleprosessen, som har hardnet til. Onsdag kommer avgjørelsen om hvorvidt flere videregående skoler skal legges ned.
– Nå i kveld kom det jo en ytterligere utvikling, og jeg er virkelig sjokkert over hvordan ordskiftet er, og hva folk får seg til å si. Det er lavmål, sier Ekseth, som mener saken må få etterspill.
– Det er ødeleggende, og folk blir redde, sier han.
(©NTB)