Tina Bru (H) anbefaler at rapporten fra Avkommersialiseringsutvalget legges i en skuff.

Tina Bru (H) ber regjeringen legge bort rapporten om avkommersialisering av velferdstjenester

– Ubalansert og lite objektiv, mener NHO om rapporten som drøfter om private kan kuttes ut fra velferden i Norge. Høyre mener rapporten bør legges i skuffen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ber Støre-regjeringen legge rapporten i en skuff, sier Høyres nestleder Tina Bru.

– Helseminister Vestre har sagt han vil åpne opp for økt bruk av private for å få ned ventetiden, og da blir denne utredningen helt meningsløs, sier helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet.

– Vi har lenge hatt et mål om å fase ut de kommersielle i velferden for at pengene ikke skal forsvinne ut i profitt. Men det er et politisk spørsmål. I dag fikk vi også en faglig vurdering hvordan det kan skje, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

Overlevert regjeringen

To år har det omdiskuterte Avkommersialiseringsutvalget sett på om kommersielle aktører kan fases ut av offentlige og skattefinansierte velferdstjenester. Torsdag ble hovedrapporten overlevert digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

– Vi foreslår ikke utfasing, vi foreslår ikke avkommersialisering. Det er viktig, sa utvalgsleder Jan-Erik Støstad under presentasjonen.

Utvalget mener likevel at private leverandører inn i velferdssystemet skal reguleres bedre og strengere.

NHO: Politisk ladet premiss

Medlemmene i utvalget, fra Private Barnehagers Landsforbund og NHO har tatt dissens på deler av rapportens konklusjoner, mens et flertall på ni står samlet.

Næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, representerte NHO i utvalget. Han gir den over 400 sider lange rapporten det glatte lag.

– Rapporten er ubalansert og lite objektiv, med kraftige angrep mot private uten grunnlag i fakta. Flertallet i utvalget lar seg styre av et politisk ladet premiss om at kommersiell drift er negativt og overser hvordan velferdstjenestene i Norge er bygget opp som offentlige tjenester, sier Widme.

Han sier at det er pasientene som vil lide for at enkelte andre skal slå politisk mynt på å fjerne private tilbydere av tjenester.

SV: Fullt mulig å kutte ut private

Utvalget ble satt ned som følge av regjeringens budsjettforlik med SV høsten 2021. Torsdag var SV-leder Kirsti Bergstø fornøyd med mulighetene som utvalget redegjør for.

– Jeg biter meg merke i at det er fullt mulig å ta det kommersielle ut av velferden vår, men at det krever politisk vilje, sier SV-lederen videre.

Hun peker på at det sterk kontrast mellom dekning av velferdstjenester som sykehus, barnehager og barnevernstilbud, og andre typer behov og anskaffelser i det offentlige.

– Formålet er å dekke grunnleggende behov for omsorg, opplæring, helse og trygghet og det står i sterke kontrast til kommersielle behov, sier hun.

– Virkelighetsfjernt

Høyre har kritisert nedsettelsen av utvalget, og nestleder Tina Bru kom torsdag med en klar beskjed. Hun kaller det virkelighetsfjernt av Støre-regjeringen å kaste private aktører ut av samarbeidet med det offentlige.

– En av de tingene jeg synes er mest oppsiktsvekkende er at utvalget kommer med påstander som ikke er utredet. Det fremstår som om analysene er tatt rett ut av Støre-regjeringens talepunkter, sier Bru.

Fremskrittspartiet deler Høyres oppfatning, men uttrykker seg enda tydeligere.

– Dette er et makkverk, fordi mandatet deres er som en ideologisk søppelsekk som har blitt tredd ned over hodet på utvalget, sier Hoksrud.

I Rødt er man ikke uventet av helt motsatt oppfatning. Seher Aydar mener regjeringen med en gang kan sette i gang å fase ut kommersielle aktører.

– Høyresiden har lenge skjøvet EØS-avtalen foran seg, at den står i veien for at de kommersielle kan fases ut av velferden. Utvalget slår fast at det ikke stemmer. Vi kan starte å ta tilbake kontrollen fra de kommersielle kreftene i morgen, sier Aydar.

Fagbevegelsen vil ha private ut

Fagbevegelsen er ikke uventet av en annen oppfatning enn arbeidsgiverne og næringslivet. I LO mener man i rapporten synliggjør hvordan bruken av kommersielle aktører i offentlig finansierte velferdstjeneste øker forskjellene i Norge.

– Bruken av kommersielle aktører i velferden undergraver den norske modellen, svekker tjenestene og skaper økt ulikhet. Utvalget har nå pekt ut retningen for hvordan de kommersielle kan fases ut, uten at det går ut over ideelle aktører, sier LOs nestleder Sissel M. Skoghaug.

I Norsk Tjenestemannslag, som er den største fagforeningen i Nav, sier Ellen Dalen at utvalget har levert en grundig utredning og de nå forventer at regjeringen kutter bruken av kommersielle aktører blant dem som leverer ulike former for oppfølging av dem som behøver hjelp til å komme inn i arbeidslivet.

Leder Mette Nord i Fagforbundet tar reaksjonen fra LO litt videre. Hun hevder en avkommersialisering vil være billigere for samfunnet og frigi mer penger til velferd.

– Pasienter og brukere er tjent med at velferdstjenestene ikke er kommersielle. Det sikrer alle lik tilgang til gode tjenester innen eldreomsorg, barnehage, skole og sykehus over hele landet, sier Nord.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS