Foto: Ole Martin Wold
Lærere i grunnskoler og barnehager hadde lønnsvekst over snittet
Men ansatte i privat sektor kom best ut i fjor, ifølge nye tall fra SSB.
Det viser nye lønnstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Den gjennomsnittlige lønnsveksten for alle arbeidstakere samlet var på 5,3 prosent i fjor, ifølge SSB. Privat sektor lå litt høyere, med 5,7 prosent.
– Månedslønnen økte mest i privat sektor, men lønnsveksten er noe lavere enn året før både i privat og offentlig sektor, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB til NTB.
Tallene fra SSB viser gjennomsnittlig månedslønn for forskjellige grupper i november 2024 sammenlignet med i november 2023.
Disse tallene gjelder for større grupper av ansatte, ikke stillinger. For eksempel vil gruppen "grunnskolelærere" inkludere forskjellige stillinger som lektorer, adjunkter og lærere med treårig utdanning.
Slik var veksten i gjennomsnittlig månedslønn for de forskjellige gruppene i perioden:
Streik dempet statlig lønnsvekst
Universitets- og høyskolelektorene hadde svak lønnsvekst i tallene fra SSB, noe som blant annet stammer fra fjorårets streik i statlig sektor.
– Konflikten i staten demper lønnsveksten i november, siden mange statsansatte ikke har fått utbetalt lønnsoppgjøret for 2024 ennå, sier Køber.
Andre tall i lønnsoppgjøret
Tallene for lønnsvekst fra SSB er ikke de samme som det viktigste tallgrunnlaget man bruker i lønnsoppgjøret. I lønnsoppgjøret er det tall fra TBU (Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene) som er mest sentrale.
SSB-tallene kalles datolønnsvekst og er en direkte sammenligning av lønnsnivået på et gitt tidspunkt hvert år (november). Mens TBU-tallene tar for seg årslønnsveksten for de forskjellige yrkesgruppene og sektorene. Denne årslønnsveksten beregnes på en annen måte og tar blant annet hensyn til når i året lønnsendringene kom.
Tallene fra SSB sier noe om hvordan utviklingen i lønningene har vært det siste året, men forhandlerne venter fortsatt på de mer presise TBU-tallene for å si noe om status før lønnsoppgjøret.
– Det er for tidlig å si hvordan årslønnsveksten har vært for ulike grupper. Vi venter derfor spent på tallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som skal komme neste fredag, sier Steffen Handal, leder i Unio.
– Reallønnsvekst på 2,5 prosent
Leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll, sier tallene fra SSB tyder på at lønnstakerne totalt sett har hatt god lønnsutvikling i 2024. De foreløpige beregningene fra SSB peker mot at årslønnsveksten var på 5,7 prosent.
– Med en prisvekst i fjor på 3,1 prosent ser dermed reallønna ut til å ha økt med over 2,5 prosent. Men det er viktig å huske at dette er tall for alle lønnstakere, sier Røsvoll.
Han peker på at partene i fjorårets lønnsoppgjør ble enige om en ramme for årslønnsveksten på 5,2 prosent.
– Derfor blir det ekstra spennende å se hvordan det har gått i de store forhandlingsområdene, herunder industrien. Det får vi først vite når TBU kommer med sin foreløpige rapport i neste uke, sier Røsvoll.