Gjøklep ungdomsskole i Holmestrand får Benjaminprisen 2024.

Gjøklep ungdomsskole får Benjaminprisen

Hvordan elevene og lokalmiljøet blir involvert i arbeidet mot rasisme og ekskludering, trekkes spesielt fram av juryen. Prisen deles ut i februar neste år. 

Publisert

Prisen er en anerkjennelse av skolens dedikerte og systematiske arbeid mot rasisme og diskriminering, skriver HL-senteret i en pressemelding mandag

Juryen roser Gjøklep ungdomsskole for deres omfattende elevinvolvering og innsats for å skape et inkluderende skolemiljø. Skolen har gjennomført en grundig kartlegging av situasjonen på skolen, og har utviklet tiltak gjennom prosjektet «MilGjøklep». 

Vinneren ble offentliggjort mandag morgen, men deles først ut 4. februar 2025. Tradisjonen tilsier at den overrekkes til skolen av kunnskapsministeren, som for tiden er Kari Nessa Nordtun (Ap).

Bent Halvorsen, rektor ved Gjøklep ungdomsskole og elevrådsleder Zara Schjerven Topstad.

Elever underviser elever

Dette inkluderer blant annet undervisningsopplegg og diskusjoner på foreldremøter, noe som bidrar til å øke kunnskapen om rasisme og diskriminering hos både elever, lærere og foreldre.

– Vi setter veldig stor pris på å bli tildelt Benjaminprisen for 2024. Prisen er en fin og viktig anerkjennelse av den gode jobben som gjøres og har blitt gjort av elever, ansatte, foresatte og samarbeidspartnere gjennom flere år. Elevene er og har vært en spesielt viktig ressurs. Prisen inspirerer stort til videre arbeid mot rasisme og diskriminering, sier Bent Halvorsen, rektor ved Gjøklep ungdomsskole, ifølge pressemeldingen.

Dette er Benjaminprisen

Det er Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) som deler ut prisen som bærer navnet til Benjamin Hermansen, som ble drept på Holmlia i 2001. Drapet på ham var rasistisk motivert. Benjaminprisen har blitt delt ut til norske skoler hvert år siden 2002.

Skolene som mottar prisen arbeider aktivt mot rasisme og alle diskriminerende holdninger og handlinger. Prisutdelingen finner sted i tilknytning til den årlige markeringen av den internasjonale Holocaustdagen. Kunnskapsministeren overrekker prisen, og vinnerskolen får en sum på 250 000 kroner. HL-senteret administrerer prisen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, med støtte fra Kunnskapsdepartementet.

Kilde: HL-senteret

Et spesielt fremhevet tiltak er bruken av ung-til-ung-metodikken, hvor elever får opplæring i og underviser andre elever om rasisme. Dette bidrar til større eierskap og forståelse blant elevene. Skolen legger også vekt på å skape rom for samtaler om rasisme, noe som gir elevene et språk for å snakke om sine erfaringer.

Laget egen logo

Gjøkleps innsats har også hatt ringvirkninger i lokalmiljøet. Elever har utviklet en logo for «MilGjøklep», brukt i aktiviteter på skolen, og skolen har delt sin erfaring med andre skoler i kommunen. Kurset «Stopp hatprat i Holmestrand» er et annet initiativ som viser skolens engasjement for å motvirke hatefulle ytringer i ungdomsgruppene.

– Vi gratulerer Gjøklep ungdomsskole med denne vel fortjente prisen og håper deres arbeid kan inspirere andre, sier Jan Heiret, juryeleder og direktør ved HL-senteret.

Powered by Labrador CMS