Hallgeir Buset da han trosset flaggforbudet.

Trolig flertall for å skrote flaggnekten i Ålesund

Skolene i Ålesund fikk forbud mot å heise Pride-flagget. Men nå vil trolig flertallet i formannskapet reversere flaggnekten.

Publisert

Flaggforbudet i Ålesund har skapt overskrifter landet over. Ikke minst da rektor ved Blindheim ungdomsskole, Hallgeir Buset, valgte å trosse forbudet - og heiste Pride-flagget i skolens flaggstang. 

– Dette er et vedtak jeg som rektor ikke kan finne meg i, sa Buset til NRK. 

– At vi heiser regnbueflagget kan umulig såre noen. Vi gjør dette for å vise at vi er en inkluderende skole. Kommunedirektøren forbød oss å flagge under pridedagene, så da måtte vi benytte sjansen å flagge før pridedagene. Det anser jeg fullstendig lovlig. 

Og skal man tro Sunnmørsposten så står trolig flaggforbudet for fall. 

Trolig flertall

Tirsdag kommer saken opp for formannskapet i Ålesund. Der legger kommunedirektøren frem to forslag.

Stemmer politikerne for alternativ A består flaggforbudet. Stemmer de for alternativ B vil det bli opp til den enkelte skole å bestemme om de vil heise Pride-flagget. Og ifølge Sunnmørsposten er det dette flertallet vil. 

Varaordfører i Ålesund, Monica Molvær (H) uttaler at hun håper å se mange Pride-flagg på Ålesunds skoler.

– Stor respekt

Rektor Hallgeir Buset har fått mye støtte etter at han trosset flaggnekten. Leder i Utdanningsforbundet i Ålesund uttalte til Utdanningsnytt at hun var stolt av ham. 

– En slik sak blir fort et etisk dilemma. Skal en følge pålegget selv om det føles helt feil overfor elever og kollegiet? Jeg har stor respekt for valget rektoren har tatt, sa Reidun Blankholm i UDF Ålesund. 

Nestleder i Utdanningsforbundet, Ann Mari Milo Lorentzen, mente også Buset tok noen kloke vurderinger. 

– Rammeplanen og opplæringsloven sier at vi skal bidra til inkludering og likeverd. En feiring av mangfoldet, med flagging, er en naturlig del av det arbeidet. 

Hallgeir Buset selv skriver i en epost til Utdanningsnytt at han håper skolene skal få bruke regnbueflagget slik de vil. 

– Symboliserer mangfold

– Regnbueflagget er et universelt symbol på frihet og likeverd. Flagget er viktig for mennesker med ulike legninger verden over fordi det symboliserer den rike mangfoldigheten som finnes blant oss mennesker, skriver han. 

Avgjørelsen i formannskapet på tirsdag blir en innstilling til kommunestyret, som skal behandle saken senere denne uken. 

I sakspapirene skriver kommunedirektøren også at bakgrunnen for den administrative avgjørelsen blant annet har vært at kommunen har manglet felles retningslinjer for flagging, og det var ønske om en felles avgjørelse for skolene.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS