Arkivfoto fra første skole-NM. Johanne Stenersen fra Breivang videregående i Troms er i gang med oppsettet som sikret henne NM-gull i frisørfag på Hamar torsdag. Hamar var en av fire arrangører av det første skole-NM i yrkesfag.

Frir til norske skoler: Trenger flere til å arrangere NM i yrkesfag

Til våren er det klart for norgesmesterskap i yrkesfag for yrkesfagelever. Men foreløpig trengs det flere skoler som kan holde finalene.

Publisert

WorldSkills Norway inviterer nå skoler over hele landet til å søke om å være arrangører for finalene i skole-NM 2025. Finalene er planlagt i perioden fra uke 13 til uke 18.

Arrangementet varer over to dager, inkludert ankomst, åpningsseremoni, konkurranser og premieutdeling.

10. oktober

– Vi trenger flere skoler til å arrangere finaler i skole-NM. Derfor er fristen utvidet til 10. oktober, sier daglig leder Bjørnar Valstad.

I 2023 ble det arrangert finaler i hele 37 ulike fag, med deltakelse fra yrkesfagelever fra alle fylker.

 – Vi forventer ikke like mange fag som i 2023, men det er viktig at vi får nasjonale finaler i mange fag. Dette gir elevene muligheten til å konkurrere med andre enn bare de fra eget fylke. Vi ønsker å legge til rette for morsomme og lærerike konkurranser som samler ungdom fra hele landet, sier Bjørnar Valstad.

Tilskudd

Skoler som melder seg, vil få et tilskudd til arrangementet som dekker noe av kostnadene.

Skolene kan søke direkte via WorldSkills Norways webskjema eller gjennom sin fylkeskommune.

Skole-NM har blitt arrangert helt siden 2017. Men allerede fra 2016 har det vært arrangert lokale og regionale konkurranser. Første året deltok 240 skoler fra 13 fylkeskommuner.

Prosjektperioden ble avsluttet med NM i skolekonkurranser våren 2017, og det ble laget en Fafo-rapport om verdien av skolekonkurranser i yrkesfag. 

WorldSkills Norway opplyser i en pressemelding at som en konklusjon på denne prosessen, ble det bestemt at vi skal fortsette med skolekonkurransene.

– Siden den gang har skole-NM vokst i både deltakelse og antall fag, og har etablert seg som en viktig nasjonal konkurranse for yrkesfagelever, opplyser Valstad.

Morsomme

Skole-NM har tre hovedformål: å være en metode for læring, å styrke samarbeidet mellom skole, bedrifter og lokalsamfunn, samt å forbedre omdømmet til yrkesfagene. I tillegg er hensikten at yrkeskonkurransene skal være morsomme og motiverende for elevene.

 – Vi ser på skole-NM som en viktig måte å fremme yrkesfagene blant elever i den videregående skolen, og introdusere det vi kaller "excellence"-tenkning i utdanningen av fremtidens norske fagarbeidere, sier daglig leder Bjørnar Valstad.

  

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS