Midt i Stavanger sentrum, driver elevene på tilrettelagt på Bergeland videregående skole, egen butikk. Her ser vi Natalie, Lise, Bjørg, Angel og Silje Cathrine.

Elever driver egen butikk midt i Stavanger sentrum

Butikken «Godt Gjort» drives av elever fra Bergeland videregående skole med tilrettelagt undervisning. Vareutvalget er hovedsakelig produsert av elevene selv.

Publisert Sist oppdatert

– Målet med butikken er å få elevene ut i jobb eller arbeidstrening etter endt skolegang, sier lektor Lise Tønnesen Skarseth fra Bergeland videregående skole, avdeling arbeidstrening.

Formålet med butikken er å kunne tilby elevene en reell arbeidspraksis innen programfag.

– Når det ikke er nok praksisplasser ute i bedrifter som tilbyr varig tilrettelagt arbeid (VTA-bedrifter), har vi vært så heldig å få lov av fylkeskommunen til å skape denne arbeidsplassen i undervisningslokalet som Godt Gjort er, sier hun.

 Produserer for salg

Godt Gjort ligger i Stavanger sentrum, i Kongsgata, noen hundre meter unna skolen. Byparken, Breiavatnet og Stavanger domkirke ligger like over gata.

Avdelingen har 30 elever, fordelt på seks klasser.

Elevene er delt inn i fem grupper med fire–fem personer i hver. Gruppene bemanner butikken hver sin dag sammen med minst én lærer og én miljøarbeider.

Denne formiddagen siver duften av nybakte scones ut fra det godkjente produksjonskjøkkenet innerst i bygget. Elev Angel Aspelund baker dagens lunsj. Sconesene har havregryn for å være sunnere og mer mettende. Vi kan bekrefte at de også smakte ypperlig.

Sjokolade er blant godsakene som lages.

Fra samme produksjonskjøkken lager elevene produkter for salg, inkludert ulike sorter sjokolade. Andre salgsartikler inkluderer tova sitteunderlag, betongfat – noen som er dekorert med maling, og etasjefat for «afternoon tea» laget av kasserte asjetter. Gavepakker, blant annet med bleier til «baby showers», er populære.

– Flere bedrifter kjøper gaver fra oss. De deles ut under konferanser eller til jul, sier Skarseth.

De større produktene, blant annet av tre og betong, produseres på skolens verksted i et nedlagt rosegartneri i bydelen Storhaug.

 Trengte ekte arbeid

Butikkens historie går tilbake til 2011. Da ville to av lærerne tilby elevene mer reell arbeidspraksis. Resultatet ble en butikk i Breigata, midt i byens gågatenett.

Godt Gjort ligger i Breigata i Stavangers gågatesentrum. Her er miljøarbeider Bjørg Larsson, lektor Lise Tønnesen Skarseth og elevene Natalie, Angel og Silje Cathrine.

Elevene skulle få en reell arbeidspraksis, med trening i kundeservice, hvor de kunne jobbe i tråd med programfaget samt være en del av butikkene i sentrum. Gjennom årene har butikken gitt elevene mestringsfølelse, inkludering, anerkjennelse og trygghet i det å produsere varer, og å drive en butikk, yte kundeservice og lære om økonomi.

Den første butikken lå i et lokale som gikk over tre etasjer. 1. desember 2023 flyttet Godt Gjort til sine nåværende nyoppussede lokaler på gateplan i Kongsgata, nå med universell utforming.

 Unik plassering

Flere videregående skoler i Rogaland har lignende Godt Gjort-tilbud, også butikker, men da som regel inne på skolens område.

– Det unike med denne butikken er at den ligger midt i byen. Det er helt vanlige folk som handler gaver her, sier Skarseth. Butikken er en av alle butikker i sentrum, der mannen i gata og faste kunder kommer innenfor dørene.

Naboskapet til domkirka betyr at også mange turister, ikke minst fra cruisebåtene, stikker innom. Dermed får elevene trent engelskkunnskapene, i tillegg til salg og kundebehandling.

– Det har hendt at noen har spurt meg om hva slags butikk dette egentlig er, og når jeg sier at den drives av elever, blir mange imponert. Vi får stort sett bare positive tilbakemeldinger fra kunder, vi har mange faste kunder som kommer igjen for å handle sjokolade og tennbriketter, blant annet, sier Skarseth med et smil.

 Praktisk undervisning

Elevene på arbeidstrening er fritatt for karakterer. Etter endt skolegang får de et kompetansebevis. I stedet for teoretisk klasseromsundervisning bakes flere fag som matte, norsk og samfunnsfag inn i den praktiske opplæringen når oppskrifter skal leses og forstås, fakturaer skal skrives og elever skal loggføre det de gjør.

Mens sconesene godgjør seg i komfyren, er de tre elevene som er her denne dagen, opptatt med hver sine oppgaver. Angel Aspelund pakker gavepakninger med babybleier. Natalie nålefilter tova sitteunderlag. Silje Cathrine Pedersen lager en porsjon av bestselgeren

«Lones spesial», en oppskrift komponert av en tidligere elev som het Lone. Marshmallows og peanøtter blandes i den smelta sjokoladen, som til slutt dekoreres med tuttifrutti-strøssel.

Etter at sjokoladen med navn «Lones spesial», oppkalt etter eleven som komponerte oppskriften, er ferdig, heller Silje Cathrine Pedersen sjokolademassen ut på bakepapir for avkjøling. Miljøarbeider Bjørg Larsson hjelper til.

– Det kjekkeste er å lære å drive butikk, ta imot kunder og stå i kassen, sier Silje idet hun heller smelta sjokolademasse ut på et brett for avkjøling.

En viktig del av det å drive butikk er å selge til kunder. Her slår Angel Aspelund inn prisen for en pose sjokolade produsert på huset.

Utenom arbeidet på Godt Gjort har hun også arbeidspraksis på Sandnes Pro-Service sin avdeling på Ålgård en dag i uka.

– Jeg vil gjerne jobbe i butikk når jeg er ferdig på skolen, sier Silje.

 Mangler praksisplasser

Selv om Godt Gjort er en ekte butikk, regnes den som klasseromsundervisning. Det er bare noen få av elevene på tredje året som har arbeidsplass i en VTA-bedrift.

– Det er for få tilrettelagte praksisplasser. Kun én til to elver får praksis i hver bedrift. Våre elever konkurrerer med elever fra de andre skolene med tilrettelagt opplæring, så det er stor kamp om de tilrettelagte praksisplassene som finnes, sier hun.

– Det å jobbe i en ekte butikk oppleves som meningsfullt, og gir elevene god mestringsfølelse, sier Lise Tønnesen Skarseth.

Siden Godt Gjort har lørdagsåpent, kan elever som ønsker det, jobbe lørdager sammen med en miljøarbeider. Da får de tarifflønn for lørdagsjobbingen. Fem av elevene deler på lørdagsjobbing.

Skarseth sier at skolen er opptatt av å forberede elevene på voksenlivet.

– Det viktigste for kollegaene mine og meg er å gjøre elevene klare til det arbeidslivet krever av dem. Elevene skal bli sjef i eget liv, med kontroll over personlig økonomi og spørsmål knyttet til mat, helse og bolig, sier hun.

 Pliktoppfyllende elever

– Elevene må være pliktoppfyllende. De må møte på skolen hver dag. De må gi beskjed ved sykefravær. Og de må gjøre arbeidsoppgaven ferdig, selv om den ikke oppleves som gøy, sier Skarseth.

Sitteunderlagene lages av elevene, fra toving til nålefilting.

Dette er sjelden et problem. Skarseth opplever heller at disse elevene er for pliktoppfyllende.

– Elevene er her i tre år, vi får anledning til å bygge opp en trygg og god relasjon. Elevene ønsker

å lykkes som alle: De vil bli sett og ikke minst være som alle andre. Noe jeg er opptatt av at de er, sier hun.

Etter endt skolegang får noen elever varig tilrettelagt arbeid via Nav. Andre får tilbud på dagsenter eller aktivitetssenter fordi det passer bedre for dem.

– Vi har et praktisk fokus i undervisningen. Det ville mange vanlige elever også hatt god nytte av for å

få en dypere forståelse enn ved kun å ha teori, sier hun.  

 

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS