Nå må barn som ikke består språktest gå førsteklasse om igjen i Danmark

Selv om samtlige høringsinstanser var kritiske, har flertallet på det danske Folketinget vedtatt den såkalte "ghettopakken". Nå er den en del av dansk lov. 

Publisert

Det skriver Folkeskolen.dk. 

Allerede i 2020 innførte den danske regjeringen to omstridte tiltak i den såkalte "ghettopakken". Da ble det slik at seksåringer på skoler i områder med mange tospråklige barn måtte gå førsteklasse om igjen dersom de strøk på en språkprøve.  Det ble også mulig for kommuner å holde igjen barnetrygd til familier der barna hadde mer enn 15 prosent ulovlig fravær fra skolen. 

Etter noen års prøveordning er disse to tiltakene nå blitt en del av dansk lov. 

Det skjedde trass i store protester. 

– Gufs fra 1800-tallet

15 ulike organisasjoner, et nettverk av 11 skoleforskere, og Institutt for Menneskerettigheter uttrykte alle sin bekymring i høringsrunden. 

I deres innspill kalte de tiltakene for "helt feilaktig", "en pedagogisk konkurs", "uttrykk for et etisk problematisk barnesyn" og "et bidrag til å marginalisere familier og barn som allerede er i en vanskelig situasjon", skriver Folkeskolen. 

Skoleforskerne mente tiltakene minnet om gufs fra 1800-tallet og Institutt for Menneskerettigheter  påpekte at særlig språkprøvene potensielt er diskriminerende, siden prøvene kun er innført på skoler hvor mer enn 30 prosent av elevene bor i et utsatt boligområde.

Frykter for relasjonene

Evalueringen av språkprøvene viste at avgjørelsen av hvorvidt et barn måtte gå om igjen var svært avhengig av person og kontekst. Vurderingen av barnetrygd-tiltaket viste at skolefraværet gikk litt ned, men det var uvisst om det skyldtes tiltaket.  

Leder for undervisningsutvalget i Danmarks Lærerforening, Regitze Flannov, mener økonomisk straff ikke hører til i skolen. Hun frykter det kan ødelegge relasjonen mellom lærere, elever og foresatte. 

– Slike myndighetsoppgaver tåkelegger relasjonene, har hun tidligere uttalt. 

Lærerorganisasjonen og den danske Skolelederforeningen er også motstandere av at barn kan bli nødt til å dumpe ett år om de ikke består språkprøven. De mener prøven i seg selv kan være et godt pedagogisk verktøy, men de vil fjerne risikoen for å gå førsteklasse om igjen. 

Powered by Labrador CMS