Steinsamlingen ble funnet i krypkjelleren ved Drammen VGS.

Kan ha funnet Norges eldste steinsamling i krypkjelleren på skolen

Det var ved Drammen videregående skole at seks elever, vaktmester og en lærer fant en haug med gamle steiner i skolens krypkjeller. – Kan være Norges eldste steinsamling, sier professor.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har snakka lenge om å rydde i kjelleren og måtte bare få det gjort, sier realfagslærer Ellen Lindquist ved Drammen videregående skole.

Sammen med seks elever og vaktmesteren, gjøv de løs på oppgaven.

Noe av det første de oppdaget, var esker på esker med stein. Og da noen av eskene så dagslys, dukket det opp en håndskrevet lapp i en av eskene.

– Vi klarte å tyde at det sto "blyglans anno 1662", forteller læreren.

Lindquist skjønte raskt at dette var et spesielt funn. Også andre esker hadde lapper med eldgammel løkkeskrift. Etter å ha avklart med rektor, ringte hun derfor Naturhistorisk museum i Oslo. 

Buskerud Fylkeskommune skrev om saken først.

Det var denne teksten som fikk læreren til å sperre opp øynene for steinfunnet.

Ikke gråstein

Da Ellen ringte og fortalte om de mystiske steinene, ble professor Jørn Hurum som jobber ved Naturhistorisk museum, svært engasjert. Et par dager senere kom han og en kollega til Drammen og hentet steinene.

– Det var jo fantastisk at denne læreren så at dette faktisk har en verdi. Folk som ikke samler på stein, synes jo noen steiner er pene. Men her er det jo den historiske delen som er interessant, sier Hurum.

– Men for det utrente øye ser jo mesteparten ut til å være gråstein?

– Det finnes ingenting som heter gråstein. Men det er ingen "fantastiske" krystaller eller flotte fossiler i samlingen. Det er det ikke.

Den eldste steinsamlingen i Norge ligger på naturhistorisk museum og er fra cirka 1740. Nå gjenstår det å se om dette funnet kan være eldre. Før de får undersøkt samlingen nærmere, må alt ligge i fryseren et par måneder.

– Funnet var i veldig dårlig forfatning. Det var tørt når vi kom, men det lå i esker som var fulle av mugg. Og har trolig vært under vann på et tidspunkt. Det har vært skjeggkre og spist på lappene også.

Det var i forbindelse med "One Day of Solidarity", der elever donerer et dagsverk til skolens samarbeidsprosjekt Maisha Nairobi, at den omfattende steinsamlingen ble avdekket.

Nå ligger både lapper og steiner i karantene-fryser for å drepe alle uhumskheter. Fryseren holder minus 40 grader.

– Så skal det børstes og konserveres. Deretter skal vi matche steinene med de riktige lappene. Vi har fått en masterstudent til å hjelpe oss med den jobben.

Målet er at arbeidet med å datere funnet skal starte etter jul.

En skolesamling

– Det kan være Norges eldste steinsamling, sier han forsiktig, men tar forbehold.

– Det kan samtidig være mange grunner til at det står 1662 på en lapp. Vi må ikke ta alt for mye Møllers tran med en gang. Vi må gå grundigere inn i de årstallene. Men det er et veldig spennende funn. 

Den kjente vitenskapsformidleren er ekspert på fossiler og dinosaurer, men har vært en ihuga steinsamler siden han var seks år.

Naturhistorisk museum har overtatt funnet. Jørn Hurum til høyre.

– Vi stein-nerder kjenner igjen gamle steiner når vi ser dem. Jobber man må museum, så jobber man på museum, sier han. 

Samlingen som ble oppdaget i krypkjelleren inneholder flere hundre steiner, men veldig mye er samla inn nærmere vår tid. Den eldre delen av samlingen består av cirka 20-50 biter, opplyser professoren om.

– Mesteparten er samlet inn på på 1800-tallet. Det er tydelig at det har vært noen interesserte lærere. Det er en typisk skolesamling.

– Hva er en skolesamling? 

 – Ofte er det lokale steiner, steiner som ligger rundt skolen. Stein er fantastiske historiefortellere. Det er de håndfaste bevisene på jordas historie. Man kan lære om vulkaner, livets utvikling, fossiler, nesten all naturfag.

Deler av steinsamlingen funnet i kjelleren ved Drammed VGS

Hvordan den eldste delen av samlingen har havna i krypkjelleren på Drammen Videregående skole, er det foreløpig ingen som vet. 

Ellen Lindquist har sendt meldinger til noen tidligere lærere ved skolen og håper på svar. Foreløpig har de ingen sterke teorier.

– Den første skolen i Drammen ble etablert i 1647, så det var i hvert fall ikke noen som underviste i geologi da, slår Hurum fast. 

Powered by Labrador CMS