Elever ved Eton College i England.

Innfører moms på privatskoler i Storbritannia

Den britiske regjeringen innfører 20 prosent moms på privatskoler og internatskoler fra januar 2025.

Publisert

Innføringen av moms vil gi statskassa inntekter på over 21 milliarder kroner, og vil kunne brukes til å rekruttere 6500 nye lærere, skriver Financial Times.

Planen om å fjerne momsfritaket for privatskoler har utløst sterke reaksjoner fra institusjoner og foreldre som frykter at det vil gjøre skolepengene uoverkommelige og føre til nedleggelse av noen mindre skoler.

Noen lokale myndigheter betaler for at barn med spesialpedagogiske behov og funksjonshemminger kan gå på privatskoler. Momskravene vil ikke gjelde for disse elevene.

Selv om noen kjente privatskoler som Eton og Harrow krever omtrent 700.000 kroner i året i skolepenger, er gjennomsnittet for Storbritannia omtrent 200.000 kroner. Det er omtrent 2500 privatskoler i Storbritannia. Disse utdanner omtrent 7 prosent av alle elever, av dem 570.000 i England. Privatskoler har mer frihet enn statlig finansierte skoler, og trenger for eksempel ikke følge den nasjonale læreplanen, melder BBC.

Statlige internatskoler vil fortsette å være unntatt fra moms.

– Regjeringen forventer ikke at skolepengene vil øke med 20 prosent som følge av denne politikkendringen, men forventer at privatskoler tar skritt for å minimere økningen i skolepenger, heter det i et notat fra regjeringen.

En konsekvens kan bli elever per klasse i de statlige skolene.

Under valgkampen sa både statsminister Keir Starmer og den nye utdanningsministeren Bridget Phillipson, at politikken ikke ville øke klassestørrelsene. De støtter seg til forskning fra Institute for Fiscal Studies (IFS), som er Storbritannias største uavhengige økonomiske forskningsinstitutt, som viser at det er mulig for den statlige sektoren å ta imot ekstra elever fordi det totale antallet elever forventes å falle med 700,000 elever fram til 2030. Dette fallet er større enn det totale antallet barn som for tiden går på privatskoler. Men elevtallet faller ikke like mye overalt, så noen statlige skoler kan oppleve press på klassestørrelsene.

Lærerforeninger har allerede advart om en krise i å rekruttere og beholde lærere på grunn av bekymringer over lønn og høy arbeidsbelastning.

Undervisning er som hovedregel unntatt fra merverdiavgift i Norge.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS