Vil lage register med informasjon om barn i barnehage og skole

Registrene skal bl.a. inneholde barns fødselsnummer, opplysninger om fravær, bosted, samt vedtak knyttet til spesialpedagogisk hjelp og individuell tilrettelegging. 

Publisert Sist oppdatert

Det melder regjeringen.no.

Opplysninger på individnivå samles i dag inn lokalt. Det finnes derimot ingen nasjonale registre for den samme informasjonen. Men siden det finnes lokalt, er tanken at dataene skal sendes inn og sammenstilles, og samles nasjonalt.

Dermed mener regjeringen at dette ikke vil føre til merarbeid for ansatte.

Forslaget som sendes på høring, innebærer å opprette to nasjonale registre som skal inneholde informasjon om:

  • barns fødselsnummer
  • hvilken barnehage eller skole barnet er registrert i
  • bosted
  • vedtak om spesialpedagogisk hjelp i barnehagen
  • hvorvidt barnet er minoritetsspråklig
  • skolefravær
  • vedtak om individuell tilrettelegging i skolen
  • vedtak om særskilt språkopplæring
  • deltagelse i SFO
  • mottak av moderasjonsordninger for betaling i barnehage og på SFO

individdata om elevenes læringsresultater som allerede samles inn nasjonalt

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun sier barn og unge har ulike behov og utfordringer, og at det er viktig at myndighetene fanger opp disse forskjellene så tidlig som mulig.

– Individregistre vil gi oss muligheten til å følge opp barnas utvikling over tid og sikre at politikken vi utformer, er mer kunnskapsbasert og treffsikker, sier hun.

Opplysningene som samles inn skal kunne danne grunnlag for statistikk, analyser og forskning, og at kunnskapen som dannes vil styrke utgangspunktet for god forvaltning og politikkutvikling.

– Registrene vil gi bedre kunnskap om hvilke tiltak som virker og hva som ikke virker. Ved å få bedre oversikt kan vi bidra til at flere fullfører skolegangen med et godt læringsutbytte, og sørge for mindre sosiale forskjeller, sier Nordtun.

Nordtun sier personopplysninger skal behandles særlig strengt.

– Barns rett til personvern må selvfølgelig ivaretas. Dette er personopplysninger som skal brukes til å forbedre tilbudet til barn og unge, ikke til å overvåke verken dem eller de voksne som jobber i barnehager og skoler, sier Nordtun.

Kunnskapsdepartementet har hatt en grundig prosess i forkant av høringen, og hentet inn innspill fra blant annet Statped, Datatilsynet, Statistisk sentralbyrå, Folkehelseinstituttet, KS, utdanningsforskere, Foreldreutvalgene, Utdanningsforbundet, Elevorganisasjonen og Barneombudet. Forslaget som sendes på høring er basert på en utredning og på innspillene departementet har fått.

I forslaget som senes ut på høring, heter det at det er Utdanningsdirektoratet som skal ha ansvaret for lagring og behandling av personopplysningene.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS