Truer allerede med lærerstreik
Unios forhandlingssjef advarer KS mot å la en lønnsvekst for helsepersonell gå på bekostning av lønnsutviklingen for lærerne.
Mandag gikk startskuddet for lønnsforhandlingene i KS. Og da arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø møtte pressen var han klar på at det spesielt er et problem som kommunene har bedt ham om hjelp til å løse: mangel på helsepersonell.
Det reagerer forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby, sterkt på.
Han frykter lønnsvekst for helsepersonell skal gå på bekostning av lønnsutviklingen til lærerne og sier allerede før forhandlingene har startet at situasjonen er alvorlig og truer med lærerstreik.
«Kastet lærerne under bussen»
– Vi har gjentatte ganger brukt penger på ubekvem arbeidstid for de med turnus på bekostning av alle dagarbeidere – i skolen, i biblioteket, i barnehager, i administrasjonen – ja, overalt. Når KS nå signaliserer at de vil gjøre det igjen når vi vet at det ikke gir mer heltidsarbeid i sektoren, gir det ikke grunn til å håpe på en forhandlingsløsning, sier Rønning-Aaby i Unios egen tariffpodkast.
– Forrige gang oppgjøret gikk til mekling, ble lærerne kastet under bussen. Hvis mekleren gjør det en gang til, blir det konflikt i KS-området. Måten Gangsø har startet dette på, er ikke akkurat en invitasjon til en forhandlingsløsning. Så dette blir krevende, sier han.
Oppgjøret i frontfaget endte i år på 5,2 prosent. Rønning-Aaby understreker at det ikke betyr at man lander på det samme i KS-oppgjøret.
– Frontfaget har gitt oss et anslag, poengterer han i podkasten.
Partene i kommuneoppgjøret har på seg til 30. april å komme til enighet. Klarer de ikke det, går oppgjøret til mekling. Meklingsfristen utløper først 23. mai. En eventuell streik kan dermed være et faktum fra og med 24. mai.
Flere saker fra NTB
-
Skoleangrep i Slovakia – minst to drept
Minst to personer er drept på en skole øst i Slovakia torsdag. En person skal ha angrepet folk med kniv, ifølge kringkasteren TA3.
-
Voldshendelse med kniv på skole utenfor Stockholm
En ansatt på en skole i Upplands Väsby nord for Stockholm er skadet etter en voldshendelse med kniv, sier skolens rektor til Aftonbladet.
-
Elevundersøkelsen: Fortsatt høye mobbetall
Økningen i andelen elever som sier at de blir mobbet, har stanset. Nivået er imidlertid fortsatt høyt.
-
Rapport: Små skoler sliter med å finne kompetente lærere
20 til 40 prosent av skolene sliter med å få tak i lærere med riktig kompetanse. Utfordringene er blant annet størst på små skoler og i distriktene.
-
Ber videregående skoler stramme inn på mobilbruk
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) mener også videregående skoler bør stramme inn på mobilbruk, skriver Klassekampen.
– Helse er fokus, slo Gangsø fast ifølge FriFagbevegelse.
Det ligger an til at KS vil prioritere grupper som jobber natt og helg, som først og fremst er helsearbeidere, blant annet i form av økte ulempetillegg for å stimulere til økt rekruttering.
Den situasjonen er ikke ulik den vi hadde for to år siden, da helsepersonell også ble prioritert. Det resulterte i at lærerne gjennomførte en lang lærerstreik som varte fra 20. juni til 27. september. Regjeringen grep til slutt inn med tvungen lønnsnemnd.
Partene i kommuneoppgjøret har på seg til 30. april å komme til enighet. Klarer de ikke det, går oppgjøret til mekling. Meklingsfristen utløper først 23. mai. En eventuell streik kan dermed være et faktum fra og med 24. mai.
(©NTB)