Skal utdanne enda flere som allerede jobber i barnehagen

Regjeringen øker tilskuddene til Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU) med 10 millioner kroner, noe som vil gi 165 flere studieplasser.

Publisert Sist oppdatert

Søkertallene til barnehageutdanningen har sunket drastisk de siste årene. Det har gjort det vanskelig å få tak i kvalifiserte barnehagepedagoger, spesielt ute i distriktskommunene.

Regjeringen har som mål at 60 prosent av alle ansatte i barnehagen skal være barnehagelærere. ABLU er et utdanningsprogram som retter seg mot de som allerede har jobb i barnehagen.

I 2024 ga regjeringen 20 millioner ekstra til satsingen. Nå gis det ytterligere 10 millioner kroner.

Elise Waagen (Ap).

– Det er kjempeviktig for at flere assistenter og barne- og ungdomsarbeidere skal kunne få ta barnehagelærerutdanningen, sier Elise Waagen, Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson.

Nyheten kommer i forbindelse med at regjeringen legger frem statsbudsjett for 2025.

Les også: Statsbudsjettet: 250 millioner til å styrke bemanningen i barnehagene

Ønsket satsning:

Elise Waage (AP) forteller at ABLU-satsningen er ønsket av utdanningsinstitusjonene og kommunene. 

– Det er krevende å rekruttere til barnehagen totalt sett nå, vi må gjøre store grep. Men noe av det viktigste vi kan gjøre, er å sørge for at de som allerede trives med å jobbe i barnehagen, får muligheten til å utdanne seg.

Tidligere i år ble det kjent at stadig færre barnehager oppfyller pedagognormen, det betyr at de ikke har nok barnehagelærere. To av tre barnehager oppfyller ikke pedagognormen. 

Fakta: Arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU)

ABLU er et tiltak som skal heve kompetansen for personalet som allerede arbeider i en barnehage, og som skal gi tilgang til flere barnehagelærere.

ABLU er tilrettelagt for assistenter og barne- og ungdomsarbeidere som ønsker å utdanne seg til barnehagelærere.

ABLU er organisert som en deltidsutdanning over fire år med et omfang på 180 studiepoeng.

ABLU bidrar til å kombinere jobb og studier, og det er en forutsetning at studenten arbeider i en barnehage under studiet. Barnehagen inngår dermed som læringsarena, og det er et tett samarbeid mellom utdanningsinstitusjon og praksisfelt.

Ifølge statistikken mangler det nesten 3000 barnehagelærere i norske barnehager for at alle skal oppfylle kravene i lovverket.

– Vi må få opp pedagogtettheten. Det er dyktige ansatte som allerede har valgt seg til utdanningen og som ønsker å jobbe der. 

– Men det er ikke litt lavthengende frukt da i det store bilde?

– Det er et viktig og fint sted å begynne, å satse på de som allerede jobber i barnehagen. Og skal man rekruttere til barnehagene, er det viktig med alle tiltakene man kan få på plass.

Økningen i 2025 betyr at antallet studieplasser utvides med 165 fra høsten 2025, noe som legger til rette for totalt 365 studieplasser i ABLU.

Plassene fordeles slik:

  • Høgskolen i Innlandet (10)
  • Høgskulen på Vestlandet (20) 
  • Nord universitet (10)
  • OsloMet (35)
  • Universitetet i Søraust-Noreg (10)
  • Universitetet i Agder (20)
  • Høgskulen i Volda (20)
  • DMMH (30)
  • Steinerhøyskolen (10)

ABLU er organisert som en deltidsutdanning over fire år med et omfang på 180 studiepoeng. Det er en forutsetning at studenten arbeider i en barnehage under studiet. Samlet foreslås det å bruke om lag 65 millioner kroner på ABLU i 2025.

Av budsjettforslaget framgår også at regjeringen fra høsten 2025 vil utvide tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede lærere til å gjelde barnehagelærere og lærere i videregående skole.

– Det innebærer en økning på 75 millioner kroner til totalt 145 millioner kroner, mer enn en dobling fra forrige budsjett. Det er viktig å gi nyansatte lærere en god start på yrkeslivet, sier Waage.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS