Brnehagelærerutdanningen Dronning Mauds Minne i Trondheim sliter med å fylle opp plassene.

Barnehagelærerutdanningene:
Tomme studieplasser ved alle universitetene og høyskolene

Ti dager før studiestart har ingen universiteter eller høyskoler fylt opp alle barnehagelærerstudiene, viser tall fra Samordna opptak. 

Publisert Sist oppdatert

Dronning Mauds Minne Høgskole i Trondheim er en av de mange utdanningsinstitusjonene som sliter med å fylle opp plassene på barnehagelærerutdanningene sine. 

Høyskolen er landets eneste med hovedfokus på barn og oppvekst, og har planlagt å ha 365 studieplasser i år. Men så mange studenter får de ikke. 

– Det er krise. Ikke bare for oss, men nasjonalt og internasjonalt er det krise for barna og kvaliteten i barnehagene, sier rektor Else Berit Skagen. 

I år var det planlagt 2657 studieplasser til barnehagelærer fordelt på 12 ulike universiteter og høyskoler. Ingen av tilbyderne har klart å fylle opp alle sine planlagte studieplasser. 

Skagen har merket seg at nedgangen er en del av en større nasjonal og internasjonal trend.

Alle har tomme studieplasser

Tall fra Samordna opptak viser at under to uker før studiestart har 36 ulike barnehagelærerstudier ledige plasser. Disse er spredt på samtlige av universitetene og høyskolene som tilbyr barnehagelærerutdanning. Ved Universitetet i Sør-Øst Norge er fortsatt mange av utdanningsløpene for å bli barnehagelærer, både deltid og samlingsbasert, mulig å søke på.

Per- Ludvik Kjendslie er dekan ved fakultetet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap, synes utviklingen er bekymringsfull: 

– Når man ser på søkertallene, ser man at det er barnehageutdanningene som har blødd mest de siste årene, sier han. 

Universitetet prøver å rekruttere flere studenter. Men ifølge Kjendslie kan de bli tvunget til å omstrukturere utdanningene som ligger spredt på flere studiesteder ute i distriktene.

– Det er universitetets store dilemma. Regjeringen ber oss om at vi har mange tilbud ute i regionene. Vi har seks tilbud, og vi vet at folk som har studert et sted, gjerne blir igjen på det stedet. Dermed ønsker vi å opprettholde de tilbudene. Men samtidig blir vi straffet økonomisk når vi sitter igjen med halvfulle klasser.

Antall barnehagelærerstudier med ledige plasser:

Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning: 5 studier

Høgskolen i Innlandet: 2 studier

Høgskole i Østfold: 2 studier

Høgskulen i Volda: 2 studier

Høgskulen på Vestlandet: 4 studier

NLA Høgskolen: 2 studier

Nord universitet: 5 studier

Oslo Met storbyuniversitetet: 1 studium

UiT Norges arktiske universitet: 3 studier

Universitetet i Agder: 2 studier

Universitetet i Stavanger: 2 studier

Universitetet i Sørøst-Norge: 6 studier

Det er ikke første året barnehagelærerutdanningene sliter med å få fylt opp plassene. 

– Vi tåler et år med nedgang, men nå har det vart i flere år, påpeker Else Berit Skagen ved Dronnings Mauds minne Høgskole. 

Hun forteller at det har vært en drastisk nedgang i søkertallene fra 2022 til 2023.

– Tallene ser ut til å ha stabilisert seg i år, men på et altfor lavt nivå, sier hun. 

Hvis ikke søkertallene bedrer seg neste år, må tilbudet nedskaleres. Stikk i strid med Regjeringens ambisjoner om at 50 prosent av de ansatte i barnehage skal være utdannede lærere innen 2025. 

De ledige studieplassene ligger på Samordna opptak og det er fortsatt mulig for studenter å søke på dem.  

I tillegg til de 12 universitetene og høyskolene i oversikten over, tilbyr også Steinerhøyskolen og Samisk høgskole barnehagelærerutdanning. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS