Aldri før har flere ungdommer fullført og bestått videregående

Ferske tall viser at 82 prosent av elevene fullfører videregående utdanning. I Finnmark har økningen vært størst over tid. 

Publisert Sist oppdatert

Tallene, som er publisert hos Utdanningsdirektoratet (Udir), viser at trenden med at stadig flere fullfører videregående opplæring fortsetter. 

82,2 prosent av dem som begynte på vg1 i 2017, fullførte med studie- eller yrkeskompetanse i løpet av 5/6 år. 

Det er en økning på 1,2 prosentpoeng fra 2016 og ny rekord! 

– Lærernes gode innsats

I løpet av perioden 2006–2017 har gjennomføringsandelen totalt sett økt med 10 prosentpoeng.

I Finnmark har økningen vært aller størst. Sammenlignet med 2006-kullet har gjennomføringsandelen økt med 21 prosentpoeng. Det er de godt fornøyd med i fylkeskommunen. 

– Selv om vi fremdeles ligger lavest i landet, så har vi en meget god økning i prosentandel over tid, sier seksjonsleder for skole, Carl Phillip Lund. 

Han roser lærerne for jobben de har gjort. 

– Årsaken til økningen ligger i lærernes gode innsats i klasserommene over flere år. Skolene har jobbet godt med å få alle elever gjennom, og administrasjonen i fylkeskommunen legger til rette for at skolene skal få dette til, sier han og peker også på at næringslivet spiller en viktig rolle.  

– Det er næringslivet som står for opplæringen når ungdommene blir lærlinger innen yrkesfag, og bedriftene gjør et strålende arbeid med lærlingene i fylket vårt. 

– Hva er viktig for å sikre at flest mulig ungdom i Finnmark fullfører videregående skole? 

– Vi ser det som viktig å gi et utdanningstilbud som både er attraktivt for ungdommene og som dekker de behovene som det lokale næringslivet har. Over halvparten av våre søkere søker seg til yrkesfaglige utdanningsprogram, og Finnmark har læreplasser til alle. Vi har også ressursteam på hver av skolene som har som oppgave å følge opp elever som har behov for det. 

Lund peker også på at de er et fylke med store avstander og at en del elever må flytte på seg for å ta videregående skole. 

– Vi søker likevel mot å tilby et så bredt tilbud som mulig på vg1, slik at elever i minst mulig grad må flytte i ung alder. Tilbud nær eget hjem ser vi også som en viktig suksessfaktor, men for de elever som må flytte, har vi elevhjem ved nesten alle skoler, og en vertsfamilieordning der vi ikke har elevhjem ved skolen, forteller han. 

 

Bare halvparten fullfører på restaurant- og matfag

Tallene fra Udir viser også at stadig flere også fullfører på normert tid. 7 av 10 fra 2017-kullet tok videregående på normert tid.  Det er 3 prosentpoeng høyere enn for 2016-kullet.

Men det er store forskjeller mellom utdanningsprogrammene. 

Fortsatt er det slik at flere elever på studieforberedende program fullfører og består enn på yrkesfag. På studieforberedende er tallet 9 av 10, mens på yrkesfag er tallet 7 av 10.  

Det er også store forskjeller mellom de ulike yrkesfaglige utdanningsprogrammene. I elektro og datateknologi fullførte 81 prosent med studie- eller yrkeskompetanse, mens tilsvarende andel for restaurant- og matfag er 52 prosent. Én av fire elever som startet på utdanningsprogrammet restaurant- og matfag høsten 2017, sluttet før de hadde gjennomført opplæringen.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS