I fjor ble skolene lovet flere miljøterapeuter og ekstra penger – nå stanses satsingene

– Dette er dramatisk, sier Silje Kvernsmyr i Utdanningsforbundet Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag vedtok oppvekstutvalget i Tønsberg å kutte i SFO-tilbudet med 4,5 millioner kroner. Begrunnelsen er at staten ikke fullt ut kompenserer dem for kostnadene ved gratis kjernetid. 

Og nå ligger det an til at flere satsinger i Tønsberg-skolen også ryker. 

Kommunedirektøren har foreslått at: 

  • Opptrappingen av antall lærlinger stanses fra 2025. 
  • Opptrappingen av miljøterapeuter i skolen stanses fra 2025. 
  • Styrkingen av budsjett grunnskole reverseres fra 2025. 
  • Opptrappingen av å styrke arbeidet mot ungt utenforskap stanses fra 2025. 

Nå er lærerne skuffa. De advarer mot konsekvensene. 

– Blir umulig 

– Det er dramatisk. Det er vanskelig å se hvordan vi skal kunne ivareta både elever og ansatte i skolen hvis vi fortsetter med denne utviklingen. Det blir umulig for lærerne å gjøre en god jobb dersom de ikke har de nødvendige ressursene for å ta vare på de elevene som har det vanskelig, sier leder i Utdanningsforbundet Tønsberg, Silje Kvernsmyr. 

Særlig ett av kuttforslagene i det prosjekt «sunn kommuneøkonomi», bekymrer lokallagslederen. 

Skolene i Tønsberg ble er blitt lovet en satsing på miljøterapeuter og en ekstra bevilgning på 7,5 millioner kroner. Nå blir det reversert. 

– Satsingen på de sårbare elevene er ikke lenger prioritet for politikerne, og det synes vi er svært uheldig, sier Kvernsmyr. 

– Kuttene vil påvirke lærernes følelse av å ikke strekke til i jobben. Spesielt når det gjelder de barna som sorterer under såkalt uhelse, altså de som ikke vil være i klasserommet, og som krever ekstra oppfølging.

– Må i balanse

Mathias Willassen Hanssen (H) leder oppvekstutvalget i Tønsberg. Han har forståelse for at UDF-lederen er bekymret. 

– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde hatt økonomi til å videreføre flere av satsingene vi har satt i gang, men slik kommunens økonomi er akkurat nå er det krevende å få til, sier han. 

Mathias Willassen Hanssen.

Tønsberg kommune må spare 273 millioner kroner de neste årene. 

– Dyrtiden med økte rentekostnader, svikt i skatteinntekter og et nytt inntektssystem hvor Tønsberg kommune ikke får mer penger av staten, gjør at Tønsberg kommune må ta grep for å få budsjettene våre i balanse, sier Hanssen. 

– Jeg skal være den første til å erkjenne at dette blir svært krevende, for de ansatte og for innbyggerne som i noen tilfeller vil oppleve at tjenestetilbud blir annerledes enn før. Samtidig er det viktig å huske på at de fleste av det kommunedirektøren foreslår er å redusere er politiske prioriteringer i budsjettforslaget til posisjonen fra desember. Det synes jeg selvsagt er synd, for skolen var den store budsjettvinneren i Tønsberg kommune.

 

Lyspunkter

På lang sikt frykter lokallaget i Tønsberg økt sykefravær og oppsigelser.

– Mange lærere vil kunne vurdere å finne seg andre jobber fordi arbeidsbelastningen blir for stor. Noen vil kanskje redusere stillingen sin for å klare å stå i jobben.

Hun er også bekymret for lederne som sitter med det overordnede ansvaret.

– De må håndtere økonomiske kutt de ikke har vært med på å bestemme, og samtidig sørge for at deres ansatte ikke blir utbrent.

Hun sier det noen lyspunkter.

– Utvalget har gått inn for en sak der alle ansatte i barnehagene endelig får egen PC og med det prioriterer de noen penger til digital satsing i barnehagene. Det blir heller ikke foreslått kutt i barnehage, og de er skånet i denne omgangen.

– Enn så lenge er vi fornøyd med at skolebudsjettene er blitt styrket, og vi skulle gjerne sett at kommunestyret går inn for ikke å reversere styrkingen i skolebudsjettene.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS