I fjor ble skolene lovet flere miljøterapeuter og ekstra penger – nå stanses satsingene
– Dette er dramatisk, sier Silje Kvernsmyr i Utdanningsforbundet Tønsberg.
Onsdag vedtok oppvekstutvalget i Tønsberg å kutte i SFO-tilbudet med 4,5 millioner kroner. Begrunnelsen er at staten ikke fullt ut kompenserer dem for kostnadene ved gratis kjernetid.
Og nå ligger det an til at flere satsinger i Tønsberg-skolen også ryker.
Kommunedirektøren har foreslått at:
- Opptrappingen av antall lærlinger stanses fra 2025.
- Opptrappingen av miljøterapeuter i skolen stanses fra 2025.
- Styrkingen av budsjett grunnskole reverseres fra 2025.
- Opptrappingen av å styrke arbeidet mot ungt utenforskap stanses fra 2025.
Nå er lærerne skuffa. De advarer mot konsekvensene.
– Blir umulig
– Det er dramatisk. Det er vanskelig å se hvordan vi skal kunne ivareta både elever og ansatte i skolen hvis vi fortsetter med denne utviklingen. Det blir umulig for lærerne å gjøre en god jobb dersom de ikke har de nødvendige ressursene for å ta vare på de elevene som har det vanskelig, sier nestleder i Utdanningsforbundet Tønsberg, Silje Kvernsmyr.
Særlig ett av kuttforslagene i det prosjekt «sunn kommuneøkonomi», bekymrer lokallagsnestlederen.
Skolene i Tønsberg ble er blitt lovet en satsing på miljøterapeuter og en ekstra bevilgning på 7,5 millioner kroner. Nå blir det reversert.
– Satsingen på de sårbare elevene er ikke lenger prioritet for politikerne, og det synes vi er svært uheldig, sier Kvernsmyr.
– Kuttene vil påvirke lærernes følelse av å ikke strekke til i jobben. Spesielt når det gjelder de barna som sorterer under såkalt uhelse, altså de som ikke vil være i klasserommet, og som krever ekstra oppfølging.
– Må i balanse
Mathias Willassen Hanssen (H) leder oppvekstutvalget i Tønsberg. Han har forståelse for at UDF-nestlederen er bekymret.
– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde hatt økonomi til å videreføre flere av satsingene vi har satt i gang, men slik kommunens økonomi er akkurat nå er det krevende å få til, sier han.
Tønsberg kommune må spare 273 millioner kroner de neste årene.
– Dyrtiden med økte
rentekostnader, svikt i skatteinntekter og et nytt inntektssystem hvor Tønsberg
kommune ikke får mer penger av staten, gjør at Tønsberg kommune må ta grep for
å få budsjettene våre i balanse, sier Hanssen.
– Jeg skal være den første til å erkjenne at dette blir svært krevende, for de ansatte og for innbyggerne som i noen tilfeller vil oppleve at tjenestetilbud blir annerledes enn før. Samtidig er det viktig å huske på at de fleste av det kommunedirektøren foreslår er å redusere er politiske prioriteringer i budsjettforslaget til posisjonen fra desember. Det synes jeg selvsagt er synd, for skolen var den store budsjettvinneren i Tønsberg kommune.
Lyspunkter
På lang sikt frykter lokallaget i Tønsberg økt sykefravær og oppsigelser.
– Mange lærere vil kunne vurdere å finne seg andre jobber fordi arbeidsbelastningen blir for stor. Noen vil kanskje redusere stillingen sin for å klare å stå i jobben.
Hun er også bekymret for lederne som sitter med det overordnede ansvaret.
– De må håndtere økonomiske kutt de ikke har vært med på å bestemme, og samtidig sørge for at deres ansatte ikke blir utbrent.
Hun sier det noen lyspunkter.
– Utvalget har gått inn for en sak der alle ansatte i barnehagene endelig får egen PC og med det prioriterer de noen penger til digital satsing i barnehagene. Det blir heller ikke foreslått kutt i barnehage, og de er skånet i denne omgangen.
– Enn så lenge er vi fornøyd med at skolebudsjettene er blitt styrket, og vi skulle gjerne sett at kommunestyret går inn for ikke å reversere styrkingen i skolebudsjettene.