Skolekutt i Tromsø vurderes allerede før sommeren

Tromsø kommune står overfor store økonomiske utfordringer, og nå varsles det dramatiske grep for å sikre balanse i budsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Nordlys.

Allerede før neste sommer kan det bli kutt i antall skoler i Tromsø som følge av kommunens økonomiske krise. Dette ble klart under tirsdagens direktesendte debatt på Nordnorsk debatt. 

Der diskuterte ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og andre folkevalgte nødvendige tiltak for å kutte i utgiftene.  

Med et underskudd på 259 millioner kroner i 2023 og en prognose på 229,5 millioner kroner i overforbruk i år, står kommunen overfor harde prioriteringer. I sentrum for debatten sto skolene som nå kan bli offer for kutt.

Antall elever har falt de siste årene, noe som har ført til at kapasiteten ved flere skoler er langt høyere enn behovet.

– Vi har 7.800 elever, men har kapasitet til 11.000. Det er for få lærere og for få elever til å opprettholde dagens antall skoler, sa SV-leder Pål Julius Skogholt.

Les også: Kommunalministeren kaller inn til krisemøte om kommuneøkonomien 

Utsatt tiltak

Flere folkemøter er blitt avholdt i Tromsø denne høsten, og det er ventet at beslutninger om skolenedleggelser vil bli tatt innen mai neste år. 

Skogholt påpekte tirsdag at det vil være nødvendig å redusere antall skoler, særlig i sentrale strøk, både på grunn av økonomien og for å sikre bedre rekruttering til de større skolene.

Frp-representant Bjørn-Gunnar Jørgensen uttrykte liten tro på at de rødgrønne vil klare å gjennomføre kuttene.

– Vi har sett lite konkrete tiltak for å rette opp økonomien, og jeg tviler på at de vil klare å prioritere bort skoler, sa Jørgensen.

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen erkjenner at Tromsø, som mange andre kommuner, har utsatt nødvendige tiltak.

– Vi må levere tjenester på en annen måte. Det blir ikke nødvendigvis verre, men annerledes, sa Johnsen under debatten.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS