Foto: Utdanningsnytt
Hundrevis av svenske lærere står i fare for miste jobben
Kutt og innsparinger rammer svenske skoler og barnehager hardt. Hundrevis av svenske lærere står i fare for å miste jobben. I Vindeln kommune stiller foreldre opp for å tette bemanningshull.
Det skriver det svenske tidsskriftet «Vi lärare».
De har hentet inn tall fra 23 svenske kommuner som viser at over 500 lærere og barnehagelærere risikerer å miste jobben. Årsaken er kutt i kommunebudsjettene.
– Det er utrolig mange, sier Hanna Garberg, Sveriges Læreres hovedverneombud i Stockholm der rundt 50 lærere blir overflødige.
I Gøteborg, fører innsparingene til at åtte barnehager stenges. I Karlstad møtte et tusentall personer opp da lærerorganisasjonen Sveriges Lärare demonstrerte mot kuttene i kommunen.
– De vant valget med løfter om å satse på skolen. At det skulle bli flere lærere slik at flere klarte kunnskapsmålene, og nå vedtar de en massiv nedskjæring, sier Pontus Larsson, leder for Sveriges Lærere i Karlstad.
Har meldt seg selv
96 prosent av Sveriges kommuner risikerer innsparinger på barnehage og skole, skriver Vi lärere.
For å spare penger har kommunene blant annet tillatt større barnegrupper, fjerne støttepersonell, kuttet i vikarbudsjetter og reansettelser etter avgang. I Älmhult har de kuttet 1000 kroner i startlønna til lærere. Det nye nå er at kommunene også begynner å si opp lærere i skoler og barnehager.
– Det finnes ikke mye annet å fjerne. Man strammer inn undervisningen, den regulerte arbeidstiden blir stappfull, lærere underviser i fag de ikke er kvalifiserte for, som musikk, idrett, kunst og håndverk, sier Linnea Lindquist, rektor og samfunnsdebattant, til «Vi lärare».
I Vindeln, nord for Umeå, har 51 lærere nå meldt seg selv til myndighetene, fordi de mener stramme budsjetter gjør at de tvinges til å bryte skoleloven.
Foreldre tetter hull
De sier at elever med vedtak om spesialundervisning, ikke får det de har rett på.
Nå stiller foreldrene opp for å hjelpe til og tette bemanningshull. En av dem er er Sofie Strömberg.
– Mitt barn har fått tildelt ressurser, men det finnes ingen penger. Alternativet er å holde ham hjemme. Lærerne er veldig flinke, men det blir altfor mye for dem, sier hun.
Ina Lindfors og mannen er på skolen en til to dager i uken. De hjelper først og fremst til i friminuttene.
– Det er en stor skolegård, og personalet strekker ikke til, de er for få, sier Lindfors.
Hun er frustrert over kommunen.
– Det er forferdelig. Foreldre kan bidra, men nå er vi der for å tette bemanningshull. Sånn skal det ikke være.
Og nå skal kommunen kutte ytterligere tolv stillinger, deriblant en spesiallærer og en logoped.
Pekeleken
En av lærerne som har meldt seg selv til den svenske skoleinspeksjonen, er Elle Hellman. Hun beskriver det som en siste utvei.
– Hvis myndighetene ikke gjør noe er det et bevis på at man faktisk ikke må ta hensyn til de lover og regler som gjelder skole, sier Hellman.
– Personalet på skolen gjør hva vi kan, men det kommer til et punkt der politikerne peker på skolesjefen, som igjen mener at rektorer og personalet skal finne "kreative løsninger".
Den svenske skoleinspeksjonen har ikke fattet et vedtak i saken.