Tidligere Udf-leder Steffen Handal ønsker å bli leder for Unio.

Steffen Handal vil bli Unio-leder

Han ledet Utdanningsforbundet frem til januar i år. Nå håper han å bli sjef for hovedorganisasjonen Unio.

Publisert

– Jeg er rørt og takknemlig for at UDF støtter mitt kandidatur. Det er veldig godt å kjenne på, sier Steffen Handal til Utdanningsnytt.

Prosessen med å velge ny ledelse for Unio er nå i gang, og Steffen Handal ønsker å overta ledervervet. Utdanningsforbundet har spilt den tidligere læreren inn som sin lederkandidat. Handal ledet Utdanningsforbundet i åtte år, fra 2016 frem til 2024. 

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, med rundt 400 000 medlemmer. 

Utdanningsforbundet er den største fagforeningen som er tilsluttet Unio. I tillegg er blant annet Sykepleierforbundet, Forskerforbundet og Politiets fellesforbund med i organisasjonen. 

– Jeg kjenner Unio veldig godt, og jeg vet hva potensialet for Unio er. Jeg mener også at Unio kommer til å spille en veldig viktig rolle for utviklingen av Norge de neste årene. Den lederjobben er en mulighet til å påvirke på en måte som er kjempespennende, sier Handal. 

– Har du en plan for hva du ønsker å oppnå, hvis du skulle få vervet?

– Det som er viktig, er at vi forsvarer og bygger videre på det norske utdanningssystemet. Særlig det som dreier seg om høyere utdanning og forskningens posisjon i samfunnet. Og at vi kjemper for arbeidsvilkårene til de med høyere utdanning i Norge. Det er helt nødvendig å gjøre, for det er det få andre som gjør. 

Bare lærerledere for Unio så langt

Siden starten har Unio kun vært styrt av ledere med lærerbakgrunn. Anders Folkestad var leder fra opprettelsen i 2015 og frem til 2016. Da overtok dagens Unio-leder Ragnhild Lied, som også er Handals forgjenger som UDF-leder.

– Kan det komme et krav om en leder fra et annet forbund?

Fakta om Unio

  • Norges nest største hovedorganisasjon for arbeidstakere med ca. 400 000 medlemmer (2024)
  • Består av 14 forbund, med Utdanningsforbundet som det største
  • Stiftet 1. juli 2005, med røtter tilbake til Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) fra 2001
  • Forhandler tariffavtaler med blant annet staten, KS og Oslo kommune

    Kilde: Store norske leksikon

– Det vet jeg ikke. Det kan være, men når jeg velger å stille, så er det fordi jeg har lyst og er motivert for jobben. Og fordi jeg mener jeg har kompetansen og erfaringen som skal til for å fylle en sånn rolle godt, sier Handal og tilføyer:

– Jeg er mest opptatt av jobben jeg kan gjøre, hvis jeg blir valgt. Så er det opp til andre å vurdere om jeg blir valgt.

Fremover skal Unios valgkomite vurdere de ulike kandidatene og komme med en innstilling, før det til slutt blir opp til Unios organer å velge den nye ledelsen.

Utelukker fortsatt ikke lærercomeback

– Hva har du gjort etter at du sluttet som UDF-leder?

– Først hadde jeg litt ordentlig fri, der jeg forsøkte å tenke på helt andre ting. Jeg fokuserte på familien min. Jeg har også to gamle foreldre som jeg har tatt vare på. Etter det har jeg vært i en jobbsøkeprosess. Jeg hadde egentlig veldig lyst til å gå tilbake til klasserommet. Men jeg ville også sjekke andre muligheter. 

Samtidig forteller han at han ikke utelukker muligheten for å komme tilbake som lærer. 

– Nei, det har jeg ikke. Ikke i det hele tatt. Men jeg har tenkt at dette har vært en mulighet for meg til å se etter andre ting også. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS