barnehage

Foreldrene har våknet. Når skal du våkne, politiker?

Debatt: Barnehageansatte og styrere i barnehagene strekker seg i alle retninger for å gi et så godt tilbud man kan innenfor de rammene de har fått tildelt. Hva da når rammene ikke er i nærheten av gode nok?

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg at du kommer på jobb i barnehagen en tidlig morgen. Allerede fem minutter før åpningstid står det to barn utenfor døra, og innen neste vakt kommer på jobb så har du ansvar for åtte barn. Små barn. Ettåringer. Noen har ikke lært seg å gå ennå. Alle trenger en trygg voksen. En tilstedeværende voksen. Som kan gi dem en god start på barnehagedagen. Som har et fang til dem som gråter når mamma eller pappa går. Du har ett fang. To armer. Du håper ingen må skiftes bleie på. Du håper at ingen ansatte er syke i dag.

Foreldreopprøret har levert krav til Stortinget hvor de krever økt bemanning. Utdanningsforbundet støtter kravene til foreldreopprøret, for vi må ha bedre bemanning i barnehagene!

I juni gjennomførte vi i Utdanningsforbundet Østfold en stor kartlegging blant våre medlemmer. Barnehagelærere i kommunale og private barnehager i hele Østfold deltok i undersøkelsen.

55 % sier at det har vært så få ansatte på jobb at de ikke opplevde det som sikkerhetsmessig forsvarlig, og 45 % har opplevd at barnehagetilbudet ikke var pedagogisk forsvarlig. For oss i Utdanningsforbundet Østfold er dette dessverre ikke overraskende. Over tid har vi og våre medlemmer i barnehagene ropt høyt om utfordringene. Undersøkelsen vår viser svært alvorlige tall, og det burde bekymre flere enn oss.

Mange barnehagelærere får ikke gjennomført pausene de har krav på. Gjelder ikke arbeidsmiljøloven i barnehagen? Selvfølgelig gjør den det, men barnehagelærere tar ikke pause hvis kollegaen blir stående alene med 18 barn.

Pilotprosjekter som viser økt kvalitet og lavere sykefravær med bedre bemanning, er det mange av. Økt bemanning fungerer! Utdanningsforbundet har hørt skremmende historier om hverdagen i barnehagen, fra både ansatte og foreldre, i år etter år etter år. I møte etter møte med lokalpolitikere og stortingspolitikere har vi gjenfortalt historiene fra barnehagehverdagen. Vi må ha bedre bemanning og flere pedagoger i barnehagen, og det må vi ha nå! Og ja, det koster penger, men vi har ikke råd til å la være!

Barnehageansatte og styrere i barnehagene strekker seg i alle retninger for å gi et så godt tilbud man kan innenfor de rammene de har fått tildelt. Hva da når rammene ikke er i nærheten av gode nok? Lovverket sier at det skal være en «forsvarlig bemanning». Funnene fra vår kartlegging viser at det ikke oppleves forsvarlig for de som skal ivareta det kjæreste vi har, nemlig barna våre!

Foreldrene har våknet. På vegne av barna, som ikke kan rope på utsiden av grinda til barnehagen, roper de et høyt varsku!

Når skal ansvarlige politikere våkne?

Powered by Labrador CMS