Skal gjøre Unio mer kjent
Steffen Handal bretter opp ermene igjen. Denne gangen som leder i Unio.
– Det kommer til å bli krevende. Men jeg er veldig motivert og det føles bra, sier Steffen Handal.
Tirsdag ble den tidligere lederen i Utdanningsforbundet valgt til leder i Unio.
Den organisasjonen har du sikkert hørt om. Men det er ingen hemmelighet at mange ikke kjenner så godt til Unio.
Det har Handal tenkt å gjøre noe med:
– Det er et uttalt mål at Unio skal bli mer kjent, og det er noe jeg vil bruke tid på. Det tvinger seg også frem på grunn av de utfordringene Norge står i.
Han lister dem opp:
Digitalisering, kunstig intelligens, en aldrende befolkning, færre i arbeidsdyktig alder og usikkerhet i økonomien.
– Om vi skal opprettholde dagens velferdstilbud trenger vi nok folk. Det blir en kamp om de kloke hodene i våre medlemsgrupper. Sånn sett står Unio i en veldig spennende posisjon, sier Handal.
– Lønningene må opp
Han trekker frem betydningen av lønn - et tema han har snakket om så mange ganger før som UDF-leder og forhandlingsleder for nettopp Unio. Og det blir mer i årene som kommer.
– Lønn er viktig for å tiltrekke seg arbeidskraft, også i offentlig sektor. Det handler ikke om å øke lønningene til alle, men vi må sørge for nok folk der behovene er størst. Og da må lønningene opp.
Nå passer det godt å si litt om hvem Handal skal kjempe for.
Unio er Norges største hovedorganisasjon for universitets- og høyskoleutdannede. 14 ulike fagforbund er samla i Unio. Til sammen har de om lag 400.000 medlemmer. De er lærere, sykepleiere, forskere, akademikere og fysioterapeuter, ansatte i politiet og ved bibliotekene. For å nevne noen.
Den nye nestlederen i Unio heter Cecilie Woll Johansen. Hun kommer fra Sykepleierforbundet.
Steffen Handal blir den tredje lederen med lærerbakgrunn.
Så hvordan vil han sørge for at alle medlemmene og forbundene føler seg ivaretatt?
Vil dyrke samholdet
– Prosessen som har vært i forbindelse med kampen om ledervervet har ført med seg mye godt. Det har vært tett dialog mellom forbundslederne. Den energien skal vi ta med oss inn i neste periode. Vi skal sørge for god kommunikasjon, forutsigbare og åpne prosesser fremover også.
– Hvorfor det ble du som vant lederkampen?
– Jeg har vært med lenge. Jeg har nok markert meg som en tydelig leder tidligere, og jeg kan gamet godt. Det kan også være en fordel å ha bakgrunn fra en av de største organisasjonene. Det åpner noen dører.
– Hvilke saker tar du tak i først?
– Det er vanskelig å si før jeg har hatt mine første møter med den nye nestlederen og styret, og har fått snakket med sekretariat og forbundslederne. Det er prio nå.
– Som å tro på julenissen
– Har du pekt deg ut noen fiender?
– Hehe. Nei, og det tror jeg ikke ville vært så lurt. Tvert imot så tenker jeg at det er viktig å dyrke det gode samholdet vi har i fagbevegelsen fremover.
– Men det er jo ikke noen hemmelighet at Unio og LO har hatt noen kamper, som i det siste lønnsoppgjøret i staten?
– Å tro at norsk arbeidsliv er uten spenninger er som å tro på julenissen. Vi har ulike interesser i noen saker og da blir det synlig for alle. Men i hovedsak samarbeider hovedsammenslutningene i Norge veldig godt. Her har Ragnhild Lied (Avtroppende Unio-leder. Red.anm.) lagt et veldig godt grunnlag. Det kom tydelig frem da hun ble takket av i går, og det vil jeg bygge videre på.