Sverige: Færre barn gir kamp om barnehagejobbene 

Svenske barnehagelærere har stadig vanskeligere med å skaffe seg jobb. 

Publisert

– Da jeg startet utdanningen, sa alle: "Du får jobb med en gang du er ferdig," forteller Micaela Bergström til det svenske tidsskriftet  Vi lärare. 

Men slik gikk det ikke. 

Bergström forteller at hun har søkt 40 jobber siden hun var ferdig utdannet i januar, før hun til slutt måtte ta til takke med et tre måneders vikariat. 

Nestleder i lærerorganisasjonen Sveriges lärare, Pia Rizell, sier at de hører om lignende historier over hele landet. 

– Jeg har fått høre at flere kommuner har innført ansettelsesstopp, noe som gjør det svært vanskelig for våre medlemmer som er på vei inn i sitt første jobb, sier Rizell.

To hovedforklaringer trekkes fram: kommunenes svekkede økonomi og det synkende antallet barn. 

Færre barn - færre ansatte

Ifølge en undersøkelse gjort av tidsskriftet Förskolan vil stadig færre barn trenge en barnehageplass de kommende årene. 

Madeleine Holm, som jobber på avdelingen for økonomisk analyse ved Sveriges Kommuner og Regioner (SKR), sier til tidsskriftet at antallet barn og unge forventes å synke med 200 000 fram til 2033, noe som vil redusere behovet for barnehager og skoler.

I en rapport anslår SKR at ressursene til barnehager må reduseres med 12 prosent fram til 2027. Det kan bety at én av ti barnehager, cirka 1.000 stykker i tallet, forsvinner.

Med den nåværende bemanningen i svenske barnehager, med i snitt 12,4 barn per barnehagelærer, vil behovet for barnehagelærere reduseres med 6 000 heltidsstillinger innen 2030, dersom SCB’s prognose viser seg å stemme. 

Totalt vil behovet for ansatte i barnehager reduseres med 15 000 heltidsstillinger.

– Burde være en mulighet

Hos lærerorganisasjonen Sveriges Lärare skulle de ønske færre barn i stedet ble sett som en mulighet for å øke lærertettheten i barnehagene. 

– Vi har flere ganger uttalt at dette er en mulighet til å redusere størrelsen på barnegruppene og øke lærertettheten i barnehagene, sier Pia Rizell. 

Også i Norge blir barnekullene stadig mindre. 

For få år tilbake var barnekullene på rundt 60 000 barn, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Nå har de falt til nærmere 52.000. 

Over 90 prosent av norske barn går i barnehagen. Tallene fra SSB kan bety at det om få år kan være rundt 30 000 færre barn i norske barnehager sammenlignet med toppårene for noen år tilbake.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS