To måneder er gått siden kommunedirektøren la frem sitt forslag til økonomiplan for de neste fire årene. Der var det mange punkter på kuttlista: Nedleggelse av skoler, barnehager, sykehjem, ungdomsklubber og biblioteker.
Årsaken til kuttene er den nye utjevningsmodellen som regjeringen har vedtatt. Den førte til at Bærum ble tvunget til å gi mer av sine skatteinntekter til andre kommuner.
Frykten har vært at nærmere 100 stillinger kunne forsvinne i grunnskolen.
Samtidig viste en Agenda Kaupang-rapport at Bærum bruker minst på skole av de tolv største kommunene i landet.
Utdanningsforbundet lokalt har vært blant dem som har reagert på kuttplanene. De anbefalte snarere å styrke budsjettrammene med minst 110 millioner for skole.
Og nå kommer Høyre, Venstre og Frp dem i møte.
Til laget rundt eleven
De tre partiene redder skolene fra kutt og øker skolebudsjettene med 50 millioner i året de neste fire årene.
Hovedforkuset er å styrke lærer- og støttepersonell.
– Pengene skal gå til grunnskolen som inkluderer lærerstillinger, miljøarbeidere og andre som danner laget rundt eleven, sier Venstres Christine Meling til Budstikka.
Det settes av noe penger til levekårsutsatte områder og til å kompensere de mest berørte skolene.
Meling understreker at hele skolesektoren skal gjennom en omstilling de kommende årene.
– Alt som handler om drift og innkjøp må vi vurdere kontinuerlig fremover. Med det vi legger frem nå gir vi skolene puste- og handlingsrom for å møte utfordringene de står overfor.
I Utdanningsforbundet er de ganske godt fornøyde.
50 millioner er om lag halvparten av summen de ba om.
Ikke helt trygg
– Men vi er fornøyd med at det er politisk vilje til å fokusere på skole i et år som er krevende økonomisk, sier leder Bjørn Sigurd Hjetland til Utdanningsnytt.
– Og jeg er veldig fornøyd med at politikerne tenker langsiktig og lover friske penger i fire år fremover.
Helt trygg føler han seg ikke likevel.
– Kommunen skal kutte 500 millioner neste år. Jeg håper politikerne står ved løftet sitt da, sier han.
– Nå nyter vi godt av at flere partier ønsker å markere seg som skoleparti i forkant av stortingsvalget i 2025. Vi må bare håpe det ikke går over når valglokalene stenger neste høst.
Hjetland vet foreløpig ikke hvordan budsjettet for barnehagene blir seende ut. Men han sier han innser at det nok ikke blir en bemanningsøkning.
– Men jeg håper i det minste at politikerne sørger for å fullfinansiere bemanningsnormen som vi har i dag. Det er det minste vi bør kunne forvente, sier han.