Brenna kaller inn partene til nye samtaler om IA-avtale
NHO og LO avsluttet samtalene om en ny sykelønnsavtale i begynnelsen av desember. Nå kalles de inn til nye samtaler.
– Jeg kommer til å kalle inn partene til samtaler i siste uke av januar, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) til NRK.
NHO opplyste til VG tirsdag at de er klare for nye samtaler med LO om sykelønnsordningen. Dette er en del av avtalen om et inkluderende arbeidsliv, kalt IA-avtalen.
Følsvik har registrert NHO-sjefen siste uttalelser rundt IA-avtalen og striden om utredning av sykelønnsordningen. Hun sier til VG at LO er åpne for dialog med NHO etter bruddet for en måneds tid siden.
– Jeg registrerer en litt annen tone fra NHO etter jul. NHO-leder Ole Erik Almlid sier nå at han ikke vil bidra til «å eskalere situasjonen». Det er bra, og det er noe å gripe fatt i, sier LO-lederen til VG.
– Vi er villige til å se på alle sider rundt sykelønnsordningen, ikke minst de sosiale konsekvensene, understreker hun.
Det er samme beskjed som LOs nestleder Steinar Krogstad ga NTB i slutten av oktober da forhandlingene hadde pågått i halvannen måned og syntes stadig vanskeligere. Når Følsvik sier det samme nå – mens det er konflikt og isfront mellom partene – blir det tolket som forsøk på tilnærming.
Sier ja – og nei
– All dialog sier vi ja til – alltid. Det er det som har vært problemet i det siste, at det har vært slutt på dialogen, så hvis det er mulig å få i gang dialogen, så er det kjempebra, sier Almlid til NTB.
Det politiske landskapet tilsier at det ikke blir noen endringer i sykelønnsordningen de kommende fire årene, medgir Almlid. Men han er likevel klokkeklar på at det er helt uaktuelt for NHO å skrive under på en IA-avtale som innfrir LO ultimative krav om at sykelønnsordningen skal fredes i hele avtaleperioden på fire år.
– Men ja til dialog, og jeg syns også det er godt å se at man ønsker dialog. Da skal vi gjerne sette oss ned om noen dager og diskutere om det er mulig å få det til, sier NHO-sjefen.
Målet med avtalen som opphørte ved nyttår, var å få ned sykefraværet. Utviklingen har gått motsatt vei. NHOs hovedanliggende er å få ned sykefraværet. Da kan man ikke «låse debatten» rundt ordningen i fire år, mener Almlid.
Støre optimistisk
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser positivt på de siste dagenes uttalelser fra de to desiderte toppene i norsk arbeidsliv. Han tror nå det skal være mulig å finne en vei ut av den innbitte konflikten.
– Her der det uenighet, men jeg kjenner de ledende personene her, og tror at de evner å finne en vei videre. Det jeg har sett de siste dagene, gjør meg optimistisk i så måte, sier Støre til NTB.
Han overlater til arbeidsministeren å ta stilling til om det skal tas initiativ til nye møter. Men han poengterer at hovedavtalen fra 1935 – ansett som «arbeidslivets grunnlov» og fundamentet for det organiserte arbeidslivet – ble inngått for å være et rammeverk for konflikthåndtering i arbeidslivet.
– Vi ønsker at vi finner veien til nær og god dialog og kontakt. Det norske trepartssamarbeidet er veldig sterkt og omfattende, men det er jo ikke et konfliktfritt terreng, påpeker Støre.
Brev til Brenna
De andre hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden – Unio, YS og Akademikerne – mener tiden er overmoden for nye forhandlinger. I et brev til arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) ber de henne kalle inn LO, NHO og resten av partene i arbeidslivet til nye samtaler.
– Statsråd Brenna må nå raskest mulig kalle inn partene og gjenoppta IA-forhandlingene, skriver Unios nyvalgte leder Steffen Handal i en epost til NTB.
Unio var en av partene som skal ha gjort et siste kompromissforsøk i sluttfasene av forhandlingene i starten av desember. Det innebar en avtale som ville fredet sykelønnsordningen i tre år – ett år lenger en NHO ønsket, men ett år mindre enn LO krevde.
– Jeg mener arbeidet med inkluderende arbeidsliv og sykelønnsordningen er for viktig til å kun overlates politikerne alene. Det er en sak vi bør forsøke å løse i fellesskap i trepartssamarbeidet, sier Handal.
Brenna planlegger møte
Tonje Brenna skriver i en SMS til Aftenposten at hun er opptatt av at norsk arbeidsliv skal ha «et organisert arbeidsliv, samarbeid mellom partene og at folk har det trygt og godt på jobb». Partene kan vente seg en snarlig invitasjon til nye samtaler.
– Jeg har sagt at min dør er åpen, og har siden desember planlagt å invitere partiene til et møte i slutten av januar, skriver hun.
Fremdeles er alle møter mellom LO og NHO avlyst, og LO-lederen deltar derfor heller ikke på NHOs årskonferanse som går av stabelen på onsdag. Derimot planlegger LO å stille mannsterke med faner og protester innenfor inngangen til Oslo Spektrum, der konferansen går av stabelen.
– Jeg forventer ikke at NHO-sjefen skal endre sin politiske overbevisning, men jeg registrerer at NHO-sjefen har beveget seg noe siden stormen før jul, sier LO-leder Følsvik til VG.
(NTB)