9 av 10 med yrkesfaglig utdanning i Norge er i jobb

Norge er OECD-landet hvor størst andel i aldersgruppen 25-34 år med yrkesfaglig videregående utdanning er i arbeid.

Publisert

I den ferske OECD-rapporten Education at Glance ser man nærmere på yrkesfaglig utdanning i 38 land. 

Rapporten tar for seg fullføringsgrad og veien videre for disse elevene. 

Norge har en bunnnotering når det kommer til fullføring. 

OECD-statistikken viser at bare 25 prosent av de 7700 elevene som startet på yrkesfag i 2015 hadde fullført innen fire år. 

I Finland er tallet 63 prosent, mens i Sverige gjelder det 71 prosent av elevene. 

Forskjeller i gjennomføringstall

Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som leverer tall til OECD-rapporten Education at a Glance. Men de avviker noe fra den offisielle statistikken «Gjennomføring i videregående opplæring» ved at normert tid er avgrenset ulikt.

I Education at a Glance er normert tid satt ut ifra utdanningsprogrammet eleven startet på, og det benyttes normert tid på fire år for elever som startet på yrkesfag og tre år for studieforberedende. Det tas ikke hensyn til at elever kan skifte utdanningsprogram underveis, og heller ikke at noen yrkesfaglige løp har normert tid på mer enn fire år grunnet lengre læretid, eller tre år i skole før læretid.

I den offisielle gjennomføringsstatistikken for Norge vurderes imidlertid normert tid ut ifra utdanningsprogrammet eleven startet på, men her tas det også hensyn til at noen yrkesfaglige løp har normert tid på mer enn fire år. 

Kilde: SSB

Israel topper lista. Der fullførte 83 prosent av elevene på yrkesfag på normert tid. 

I Norge er det til gjengjeld en del elever som velger om igjen eller som bytter til et studieforberedende utdanningsprogram. 

Om man regner med disse finner man at nær 50 prosent av elevene i yrkesfaglig videregående skole fullfører med studie- eller yrkeskompetanse på fire år. 

Det er også viktig å merke seg at OECD-tallene avviker noe fra de tallene Statistisk sentralbyrå bruker. (se faktaboks). 

Og når elevene er ferdig på skolen, skårer Norge så meget bedre. For i Norge går i praksis «alle» ut i jobb. 

9 av 10 er i arbeid

Gjennomsnittet for OECD-landene viser at 83 prosent av personer i alderen 25-34 år med yrkesfaglig videregående utdanning er i arbeid.

Mens i Norge, som topper lista, gjelder dette 93 prosent. 

De andre nordiske landene ligger også høyere enn gjennomsnittet, med unntak av Finland. Der er 79 prosent av befolkningen mellom 25 og 34 år med yrkesfaglig videregående utdanning som høyeste oppnådde utdanning, i arbeid. 

I alle de nordiske landene er det en større andel av menn i denne gruppen som er sysselsatte. Men også her kommer Norge best ut – her er forskjellen minst mellom kjønnene. 

95 prosent av mennene er sysselsatt og og 89 prosent av kvinnene. 

Forskjellen er størst på Island hvor den mannlige andelen er 12 prosentpoeng høyere enn den kvinnelige.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS