Barnehagene klarer ikke å gi barna våre den omsorgen og oppfølgingen de trenger, og har krav på

Debatt: Barna våre har rett til et trygt og stimulerende barnehagemiljø preget av lek og trivsel. Med dagens bemanningssituasjon er dette en utopi.

Publisert Sist oppdatert

For få ansatte ved levering.
Ingen kjente ansatte da jeg skulle levere i dag.
Kaotisk og få ansatte da jeg skulle hente, så jeg fikk ikke tatt en prat og hørt hvordan dagen var.


Foreldre over hele landet har sendt inn sine historier om deres erfaringer med dagens dårlige bemanning i barnehagene. Den klare meldingen er: Det har gått for langt.

Som foreldre ser vi at barnehagene ikke klarer å gi barna våre den omsorgen og oppfølgingen de trenger, og har krav på. De ansatte må velge mellom hvilke barn de skal prioritere, om de skal trøste barnet som slo seg, skifte bleie eller veilede et barn som trenger det inn i lek med de andre barna.

Uholdbar bemanningssituasjon

Foreldrenes historier er til dels hjerteskjærende. På en storbarnsavdeling (barn fra 3-5 år) med tre ansatte på 18 barn, der én tar pause og én bytter bleier, står én ansatt alene igjen med 17 små barn – og dette er i løpet av de få timene i løpet av en vanlig dag hvor bemanningen faktisk tilsvarer lovbestemmelsen.

Det er en umulig situasjon som ingen foreldre eller barnehageansatt skal akseptere. Dette er noe de ansatte i barnehagene har ropt ut om i mange år. Nå må de bli hørt!

Våre barn har rett til et trygt og stimulerende barnehagemiljø. I formålsparagrafen til barnehagene står det at barnehagen skal ivareta barnas behov for omsorg, lek, læring og utvikling.

Dette er ikke mulig å få til i dagens barnehage! Oppgavene barnehagene er pålagt, kombinert med ressursene de har til rådighet, er et regnestykke som bare ikke går opp. I stedet jobber de ansatte seg syke for å ta vare på barna våre. Dette er ikke bare uholdbart for dem, men også for barna våre som ikke får den oppmerksomheten, omsorgen og stabiliteten de trenger.

Ved høyt sykefravær hos de faste ansatte må barna forholde seg til mange forskjellige voksne. Vi vet hvor viktig trygg tilknytning er, noe som gjør situasjonen ekstra sårbar for barn som trenger ekstra oppfølging.

Med dårlig bemanning er det enda mer utfordrende å oppdage og å følge opp barn som strever. Konsekvensen er at flere går «under radaren».

Nå må politikerne lytte

Nå er det opp til politikerne som forhandler om barnehageforliket å ta ansvar. Det må investeres betydelig mer i barnehage generelt, og bemanning spesielt. Situasjonen er kritisk. Vi trenger en bemanningsnorm som gjelder hele åpningstiden. Vi krever nok ansatte til at målsetningene i formålsparagrafen faktisk kan oppfylles. Vi trenger flere ansatte på jobb nå!

Barna våre må ha ansatte som har tid og kapasitet til å gi dem den omsorgen, veiledningen og tryggheten de trenger for å utvikle seg. De fortjener og har rett til å bli sett og fulgt opp av kompetente og tilstedeværende ansatte. Nå er det på tide at politikerne lytter til oss foreldre – og til de ansatte som hver dag lever med konsekvensene av en underbemannet barnehagesektor.

Et nasjonalt foreldreopprør er i gang, og vi krever økt bemanning som en del av barnehageforliket. For barna våre. For de ansatte. For en trygg og forsvarlig barnehagehverdag, slik loven fastsetter.

Powered by Labrador CMS