Barnehage klær parkdress regntøy

Tips til ansatte som vil ha bedre arbeidsvilkår og bedre bemanning i barnehagen

Debatt: Her får du et lynkurs i regler og avtaleverk for barnehageansatte.

Publisert Sist oppdatert

Er du barnehageansatt og usikker på hvilke rettigheter du har? Jobber du gratis og dekker over en uholdbar bemanningssituasjon? Her kommer et lynkurs i regler og avtaleverk. På den måten kan vi slå to fluer i en smekk: Du varer (litt) lenger i arbeidslivet og arbeidsgivere og politikere vil bli presset til å gjøre noe med bemanningen!

Barnehageloven, ferieloven og arbeidsmiljøloven, inkludert rammeplanen og andre forskrifter regulerer arbeidet i barnehagene. De aller fleste barnehager i Norge har også en tariffavtale, som er en forpliktende avtale mellom arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjonene. I tillegg er arbeidsavtalen og stillingsinstruksen viktig. Kunnskap om rettigheter og plikter i arbeidslivet gir trygghet til å vite hvor man kan sette grensen. Og det er ikke mindre viktig for ledere å sette den grensen enn for andre!

Kjenner du til minstenormen?

Bemanningsnormen kjenner vi godt, men visste du at det er en minstenorm? Paragraf 26 i barnehageloven starter med: «Bemanningen må være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet». Paragraf 7 i sier at det er barnehageeier som har ansvaret for at barnehagene drives i tråd med lov- og forskrift. Det vil si at med alle de variasjonene vi vet at finnes i barnegruppene våre, er det snodig (les: helt umulig å godta) at så å si alle barnehageeiere i Norge lander på at minimumsbemanning er tilstrekkelig for å drive pedagogisk tilfredsstillende virksomhet.

Styrerressurs blir regulert i en forskrift. I paragraf 4 slås det fast at hver barnehage skal ha en styrer. Hvis dere deler lederressurs med en annen barnehage, er det verdt å sjekke ut om det er i tråd med denne forskriften, som ble strammet inn i 2023.

Den samme forskriften regulerer norm for pedagogisk bemanning, og her er det igjen pussig at minimumsnormeringen og det som skal til for å ha en pedagogisk forsvarlig bemanning, går hånd i hånd. Det kan virke som at barnehageeiere ikke har hatt en reell avklaring på hva de legger i begrepet «pedagogisk forsvarlig» og uten vurdering har landet på at de bemanner kun det loven krever.

Altfor mye gratisarbeid

Alle barnehagelærere må ha tid til forberedelser og etterarbeid, og til å gjennomføre andre krav fra myndigheter og ledelse. Undersøkelser viser at altfor mange opplever at de tariffestede 4 timene blir spist opp av arbeid på avdeling og/eller administrativt arbeid. Altfor mange jobber gratis for å dekke over manglende planleggingstid. Slutt med det! Dersom du er i en tariff med bunden plantid må dere avtale at dere enten får tiden igjen i løpet av uken eller overtid. Og dere som har ubunden tid: Må dere være lenger på avdeling eller komme tidligere er det overtid. Det er ikke noe i avtalen som sier at ubunden tid kan gjøres om til arbeid på avdeling og alt arbeid over (33,5 timer + 4 timer =) 37,5 timer skal dere ha overtidsbetalt for!

Og apropos arbeidstid: Når dere må bytte vakter på kort varsel skal dere ha tillegg for forskjøvet arbeidstid. Sjekk tariffavtalen eller snakk med fagforeningen din om hva som gjelder for deg!

Hvis din barnehage bryter med minstekravet for bemanning ved å bruke den pedagogiske bemanningen til å fylle opp en lederstilling, gjøre styreroppgaver, fylle opp med noen ekstra barn for å lønne kjøkkenpersonalet, tar inn flere barn enn det de har pedagoger til, ikke tar inn vikar ved fravær eller andre brudd på lover, regler, normer og rutiner, skal dette meldes som avvik. Hvis ikke barnehageeier tar fatt i det, meld til barnehagemyndigheten i kommunen, som kan vurdere om barnehageeier må endre praksis. Vi som jobber i barnehagene skal ikke tillate slike brudd, vi har en etisk forpliktelse på vegne av barna til å si fra. På lang sikt er dette en del av grunnlaget for slitasjen som gjør oss syke på jobb.

Ytringsfrihet

I ulike sammenhenger ser vi at barnehageansatte kvier seg for å snakke offentlig om det de opplever i egen barnehage. Det er oppsiktsvekkende mange anonyme innlegg i debattfora for barnehage. Da er det greit å vite at selv om loven ikke beskytter deg for ubehaget det er å være åpen med din kritikk, beskytter paragraf 100 i Grunnloven din rett til å uttale deg. Ytringsfriheten er viktig for demokratiet, og som fagperson bør du bidra i debatten med din innsikt. Alle forsøk på å kneble dette ved å vise til lojalitetsplikt og omdømmebygging er urimelige. Så lenge du holder deg til sak, uttaler deg på egne vegne og er saklig, står din rett til å uttale deg meget sterkt.

På tide med et ansattopprør

Vi mener det er på tide med et ansattopprør! En god begynnelse er å sette seg inn i lover og avtaler og følge dem, og på den måten være med på å synliggjøre behovet for bedre bemanning i stedet for å dekke over det. Vi har allerede fagforeninger som jobber for oss på den måten, men den viktigste jobben må gjøres i barnehagene. Og husk: Er du medlem i en fagforening er du aldri alene og har alltid noen å rådføre deg med!

Powered by Labrador CMS