Smertulia barnehage.

Økte bemanningen i Fredrikstad-barnehager:
Sykefraværet gikk ikke ned, men kvaliteten gikk opp

De ansatte opplevde flere fordeler med å bytte inn vikarmidler mot en fast ansatt. 

Publisert Sist oppdatert

I 2019 bestemte bystyret i Fredrikstad at de ville gjennomføre et pilotprosjekt i to kommunale barnehager. Budsjettet i barnehagene skulle være det samme, men i stedet for å bruke penger på vikarer fikk barnehagene ansette hver sin medarbeider. 

På grunn av pandemien ble prosjektet forsinket, men i 2023 gikk endelig startskuddet. Ett år etter foreligger forskningsrapporten. På Arendalsuka presenterte Fafo-forskerne Ketil Bråthen, Leif E. Moland og Selma Yssen resultatene. 

De konkluderer med at en ekstra ansatt ikke ført til endringer i sykefraværet. Det har imidlertid heller ikke påvirket regnskapene og mange av de ansatte påpeker at det er flere fordeler med å ha en ekstra ansatte, kontra å bruke vikarer. 

– Det skaper mer trygghet og ro rundt barna, som i større grad møter kjente voksne. Både ansatte og ledere sparer tid og krefter på oppgaver som oppfølgning og veiledning av vikarer. I tillegg oppleves det som forutsigbart at man har en erstatter tilgjengelig på huset, og ikke er avhengig av å få tak i en vikar fra bemanningsbyrå, heter det i sluttrapporten. 

– Både ansatte og ledere forteller om en mer stabil bemanning, om mindre stress og mer forutsigbarhet i arbeidshverdagen. Dette kan kanskje påvirke sykefraværet på sikt. Det framstår uansett som positive ringvirkninger for arbeidsmiljø og for barnehagekvalitet. 

– Får gode tjenester

De to barnehagene som har vært med i prosjektet er Smertulia og Fredrikstadmarka barnehager. De fikk utvide staben med ett årsverk hver, og begge barnehagene ansatte en barne- og ungdomsarbeider i stillingen.

Denne uka får politikerne i Oppvekstutvalget rapporten på sitt bord. Det er imidlertid kun en orienteringssak. Det er ikke lagt opp til at prosjektet skal videreføres. 

Rødt-politiker i Fredrikstad, Hanna Bergh, har ivret for prosjektet. Hun sier til Fredrikstad blad at hun synes konklusjonene til forskerne er interessante, selv om prosjektet ikke ga den ønskede effekten på sykefraværet. 

– Og prosjektet stadfester jo at vi får gode tjenester med mer bemanning. Det er veldig bra for barna, og det gir en stabil arbeidsgruppe og gladere ansatte, sier Bergh. 

Leder for oppvekstutvalget i Fredrikstad, Jorulf Elias Laabak (H) har lagt merke til det samme. 

– Det er interessante funn som kommer frem i rapporten. Vi tar med oss dem videre i arbeidet med kvalitet i barnehagene, sier han. 

– Vil det være mulig for styrere i barnehagene å søke om å omdisponere vikarmidler til faste ansatte nå? 

– Per nå ikke det. Men det er noe jeg tenker at vi bør vurdere, sier Laabak. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS