Danmark: Hver tredje lærer tør ikke ytre seg om kritikkverdige forhold på jobb

Årsaken er frykten for represalier. 

Publisert

Det viser en undersøkelse fra Danmarks Lærerforening som er gjengitt i det danske fagbladet Folkeskolen

De skriver at 4 av 10 lærere oppgir at de har opplevd eller kjenner til forhold på arbeidsplassen som er så kritikkverdige at det offentlige burde vite om det. 

Likevel kvier de seg for å si ifra. 

– Demokratisk problem

37 prosent av lærerne svarer at de har latt være å ytre seg offentlig om kritikkverdige forhold på jobben, selv om de har hatt lyst til det. 

Årsaken er at de frykter represalier fra skoleledelsen eller kommunen. Mange frykter også for at det skal ødelegge for fremtidige jobbmuligheter. 

– Det er et demokratisk problem når lærere kjenner til problemer på skolene som burde løses, men det ikke blir gjort fordi offentligheten og beslutningstakere ikke får vite at de eksisterer, sier Oluf Jørgensen, mediejurist  og forskningssjef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøyskole. 

Gordon Ørskov Madsen, leder i Danmarks Lærerforening, mener funnene er meget alvorlige. 

– Det er et problem for lærerne og deres rettssikkerhet, men det er også et problem for oss som samfunn fordi vi har bruk for alle offentlig ansattes perspektiver og faglighet i den offentlige debatten. Hvis det i skolesystemet skal tas fornuftige beslutninger, må vi kunne ha diskusjoner om hva som ikke fungerer, sier han.

Leder i den danske Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, sier til Folkeskolen at han er enig i at det er bekymringsfullt om lærere frykter represalier fra ledere. Men han understreker samtidig at det er "helt feil" å forvente at problemer løses ved å gå til pressen. Han oppfordrer lærerne til å heller kontakte ledelsen, tillitsvalgte eller verneombud. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS