Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet og forhandlingsleder (t.v) sammen med Trond Ellefsen, nestleder i Delta og forhandlingsleder for Deltas medlemmer i staten, etter at partene i barnehagestreiken kom til enighet i mekling hos Riksmekleren onsdag morgen.
Foto: Geir Olsen / NTB
Dette er partene enige om i barnehagekonflikten
Den månedslange streiken i private barnehager over. Partene ble enige om pensjon hos Riksmekleren onsdag morgen.
– Vi er fornøyde med å ha fått på plass en god pensjonsløsning som er på linje med det offentlige og andre private barnehager har, og en lønnsøkning tilsvarende kommunal sektor, sier en samlet arbeidstakerside ved forhandlingslederne Anne Green Nilsen, Fagforbundet, Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet og Trond Ellefsen, Delta.
De ansatte er tilbake på jobb torsdag.
Striden har dreid seg om pensjon. De streikende har krevd at alle som er født etter 1968, skal meldes inn i den såkalte Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AF) til LO/NHO, som erstatter den gamle AFP-ordningen fra neste år.
Partene har nå kommet fram til at ansatte i PBL senest innen 1. januar 2025 innlemmes i den nye AFP-ordningen.
– Gitt og tatt
I tillegg reduseres prosentsatsen som de ansatte selv betaler til egen tjenestepensjon fra 3 til 2,5 prosent fra 1. januar 2023, og deretter ned til 2 prosent når Fellesordningen for AFP etableres.
Arbeidsgivers andel økes tilsvarende.
– Selv om kravene opprinnelig var at både AFP i Fellesordningen og redusert prosentsats skulle innføres fra 1. januar 2023, er vi fornøyde med å ha kommet fram til en avtale som på sikt sikrer pensjonsrettighetene til ansatte i PBL-barnehagene, opplyser forhandlingslederne.
– Det har vært en langvarig streik og noen svært tøffe meklinger. Begge parter har både gitt og tatt. Vi mener vi har fått PBL til å strekke seg så langt som det var mulig, sier de.
God løsning for alle parter
Også Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er fornøyde med at streiken nå er over.
– Partene har vist stor vilje til kompromiss, og det har gitt en løsning som er god for alle parter, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
Det har vært en krevende øvelse å få på plass løsninger som gir arbeidstakere trygghet for at de fortsatt vil bli ivaretatt, samtidig som det ikke setter den økonomiske bærekraften til barnehagene ytterligere på prøve, sier han.
– Ettersom ansatte som er født før 1968 allerede er sikret en veldig god ytelsesbasert tjenestepensjon, vil ny AFP bare gjelde for dem som er født i 1968 eller senere. Dermed faller engangskostnaden på 1,4 milliarder kroner bort fra regnestykket. Dette har gjort det realistisk å komme fram til en løsning, sier Schjelderup.
Streiken startet 17. oktober. Det er 20 år siden sist det var streik i private barnehager.
(©NTB)
-
Plutselig var Civita så hårsåre – det kler dem dårlig!
Debatt: – Flere ansatte er rett og slett nødvendig for å innfri det oppdraget barnehagen er gitt.
-
Elever om regjeringens russegrep: – Kollektiv avstraffelse
Avgangselevene på Foss videregående skole i Oslo leser mer enn de ruller. Likevel blir de rammet av utdanningsministerens forsøk på å dempe russefeiringen.
-
Hva skal framtidas skole og barnehage være – og ikke være?
Debatt: – Det er viktigere enn noen gang at våre barn og elever utvikler gode samarbeidsevner, forståelse for verdien av mangfold, fellesskap og demokrati og evne til kritisk tenkning.
-
Må bruke Google translate for å følge opp barnehagebarn med flyktningbakgrunn
Barnehagelærere i Trøndelag sier at de mangler kompetanse og ressurser for å følge opp barn med flyktningbakgrunn.
-
Slik kan du lage spøkelsesjakt i barnehagen
Fagartikkel: Dette er historien om den store spøkelsesjakten i barnehagen, og hva man kan få til med en god plan, gode hoder og en dæsj fantasi.
-
Slik skal Senterpartiet redde skoletilbudet i distriktene
Endringer i privatskoleloven og mer penger per elev. Det er Vedum og Senterpartiets plan for å sikre skoletilbudet i distriktene.
-
Trude ble rammet av omsorgstretthet
Trude Kjelvik brukte opp all nærhet og omsorg på jobb i barnehagen. Hun var helt tom da hun kom hjem.
-
Senterpartiet foreslår å timeplanfeste frilek på småskoletrinnet
Intensjonene med seksårsreformen er ikke fulgt opp. Nå vil Senterpartiet gå mer drastisk til verks. Målet er mer fysisk aktivitet blant de yngste.
-
Kartla bemanningen på 575 barnehagebaser: – Folk slutter, fordi de opplever at de ikke strekker til
Et par timer på morgenen og en time på slutten av dagen. Det var den eneste perioden hvor barnehagene oppfylte bemanningsnormen.
-
Kritisk til at Senterpartiet foreslår flere innganger til læreryrket
Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet, mener Senterparti-representantenes forslag åpner for å «tukle med masterkravet».
-
– Barnehagelærer er et fantastisk yrke
Pedagogisk leder Malin Lifvergren synes det er trist at ikke flere ser det fine med å jobbe i barnehage. – Det er ofte vi leker oss gjennom dagen.
-
Utdanningsforbundet karikerer og undervurderer – om bemanningsnormen i barnehagen
Debatt: – Hvis vi ikke hadde hatt bemanningsnorm, kunne Utdanningsforbundets medlemmer fått bedre lønn.
-
Unio: Uteblitt rentekutt legger press på lønnsoppgjøret
Norges Bank holder styringsrenta på 4,5 prosent. – Nå stiger forventningene til et godt lønnsoppgjør, sier Unio-leder Steffen Handal.
-
Amerikansk lærerleder: Skolekutt truer både sårbare elever og demokratiet
Et dårligere offentlig skoletilbud vil svekke USAs demokrati, mener Becky Pringle, leder for lærerorganisasjonen NEA. Hun er svært takknemlig for støtten fra kolleger i Norge.
-
Civita skriver om bemanningsnormer i barnehagen: Har ikke forstått hva en barnehage er
Debatt: – Barnehagens primæroppgave er ikke å passe barna mens foreldre er på jobb, men å gi barn et tilfredsstillende pedagogisk tilbud.
-
Vil gi bonus til barnehageansatte for å droppe egenmeldinger
Forslaget fra FrP Lillestrøm møter sterk motstand fra samtlige fagforeninger – som blant annet bestrider lovligheten i det.
-
Ida Elise Broch: – Jeg følte meg annerledes i barnehagen og kjente på skam
Som treåring begynte skuespiller Ida Elise Broch i barnehage i Roma. Hun kunne ikke språket og følte seg utenfor. Men én ting fikk henne til å blomstre.