Geir Røsvoll, leder av Utdanningsforbundet.

Kritisk til at Senterpartiet foreslår flere innganger til læreryrket

Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet, mener Senterparti-representantenes forslag åpner for å «tukle med masterkravet».

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er overbevist om at Senterpartiets forslag om en 3 + 2-ordning for lærerutdanningene, åpner for å «tukle med masterkravet» for å bli lærer. Det er et enkelt og kortsiktig grep som betyr at vi får lærere som er dårligere utdannet. Det er ikke en vei vi ønsker å gå, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.

Under heltgens landsmøte i Senterpartiet lanserer stortingsrepresentantene Marit Knutsdatter Strand og Kjerstin Wøyen Funderud en ordning der studenter som ønsker å bli lærere først kan fullføre en bachelorgrad, deretter gå ut en periode i praksis og så ta mastergrad. Programkomiteen støtter forslaget.

– Jeg mener at framtidas lærere bør ha en solid, forskingsbasert utdanning for å hjelpe elevene å navigere i en mer kompleks verden. Det er jo verdt å merke seg at FN anbefaler at lærerutdanningen bør være på masternivå, sier Røsvoll. 

– Tid og lønn viktigst for rekruttering

UDF-lederen trekker også frem NOKUT sin evaluering av lærerutdanningene. 

– NOKUT har tydelig anbefalt å ikke endre dem. De fremhever at integreringen av teori og praksis er blitt styrket i den femårige utdanningsmodellen. Rapporten peker på at praksisopplæringen er fordelt over fire av de fem studieårene, noe som gir studentene mulighet til å knytte teoretisk kunnskap til praktiske erfaringer gjennom hele studieløpet, sier Røsvoll.

– Hva med manglende rekruttering til lærerutdanningene?

– Dersom det er lærerkrisen man vil gjøre noe med, så er de aller viktigste grepene for å møte den å gjøre selve læreryrket mer attraktivt. Bedre lønnsutvikling og tid til å gjøre jobben skikkelig er basis.

 

Powered by Labrador CMS