videregående muntlig klasserom

Kampen for demokratiet står i klasserommet

Debatt: – I klasserommet kan vi bygge motstandskraft mot desinformasjon og propaganda.

Publisert

5. november skal USA velge ny president. Konsekvensene males med bred pensel om hva som vil skje dersom Donald Trump vinner eller taper. Samtidig foregår det en blodig krig i Ukraina der fremtiden til demokratiet står på spill. Fra krigen i Midtøsten møter vi sterke filmer og bilder i feeden som krever at vi tar stilling. Og på toppen av dette bidrar kunstig intelligens til at det blir stadig mer krevende å avgjøre hva som er ekte og hva som er falskt.

Med over 30 års erfaring fra skolen har vi sett hvordan de siste års dramatiske endringer i nyhetsbildet påvirker klasserommet. Samtidig har utviklingen i teknologi og informasjonsstrøm skapt et medielandskap som setter helt nye krav til kompetanse i kildebevissthet og kritisk mediebruk. Der desinformasjon og propaganda var begreper som hørte til historien, er dette temaer som møter lærere og elever i alle fag.

Klasserommet er det viktigste rommet vi har. Her møtes mennesker med ulike bakgrunner og meninger, og sammen med lærere bygges kunnskap for fremtidens demokrati. Dette skjerper kravene om at lærerne må være oppdatert på hva som møter de unge i deres nyhetsfeed. Vi ser at propaganda kan være en like stor utfordring på Bodin videregående skole i Bodø, som på Elvebakken videregående skole i Oslo. Derfor er det viktig at kunnskapen er tilgjengelig i hele landet. 

I kampen om de unges oppmerksomhet taper de redaktørstyrte mediene. Vi som lærere kan ikke forby ungdommene å bruke TikTok, men vi kan være en kompetent fagperson som ikke bare fokuserer på kildekritikk, men også kildetillit, slik at de unge selv vet hvordan de vurderer hva som er troverdig informasjon når krisen inntreffer. Denne kunnskapen må bygges nå og vi har dårlig tid. Propaganda og desinformasjon går på tvers av fag, derfor er det viktig at skolen utnytter muligheten til å jobbe tverrfaglig for å utvikle forståelse for hvor sammensatt påvirkningen kan være. Det handler ikke bare om å vite hva som er sant og hva som er usant, men å forstå hvordan narrativer bygges.

Det er viktig at vi som samfunn er bevisst at vi bygger våre holdninger, handlinger og verdier på informasjon som stemmer. Dette er grunnleggende både for den enkeltes livsmestring og for demokratiet vårt. Elevene våre skal ikke bare forstå at deres stemme er viktig med tanke på å forme fremtidens demokrati, de trenger også kunnskap om at vi kontinuerlig blir påvirket. Kampen for demokratiet står ikke bare der ute, den er i klasserommet. Det er her vi bygger motstandskraft med kunnskap.

Powered by Labrador CMS