Unge med ADHD har økt risiko for å begå selvmord

Unge med ADHD har 55 prosent større risiko for å forsøke å begå selvmord sammenlignet med unge uten risiko, viser en fersk dansk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver folkeskolen.dk.

En stor dansk undersøkelse har identifisert 19 livsforhold som øker risikoen for selvmordsforsøk blant unge før de fyller 30 år. På toppen ligger alkoholmisbruk. Her har de unge 142 prosent større risiko enn andre unge. På fjerdeplass finner man unge med depresjon med 95 prosent større risiko, mens unge med ADHD inntar sjuendeplassen med 55 prosent.

De 19 faktorene er funnet ved å kartlegge data fra de danske registrene fra omtrent 300.000 barn født mellom 1980 og 1985. De er gjennom registrene blitt fulgt fra de var 15 år til de ble 30.

Forskning omtalt i 2015 i Telemarksavisa viser at pasienter med ADHD har dobbelt så høy risiko for tidlig død sammenliknet med personer uten diagnosen.

– Det er ikke så overraskende at en ADHD-diagnose knyttes til en større risiko for selvmordsforsøk, mener studiets hovedforfatter, seniorforsker Mogens Christoffersen fra analyse- og forskningssenteret Vive.

Han sier at folk med ADHD lett kommer i konflikter med andre mennesker, og ofte mangler de en bestevenn som betyr at diagnosen gjør dem ensomme, sier han til videnskab.dk.

Kartleggingen kan brukes til å forutse og forebygge selvmord i fremtiden, mener forskerne.

Mogens Christoffersen foreslår for eksempel at man lager flere tiltak for barn som får stilt diagnosen ADHD.

– Det bør gi grunnlag for å hjelpe dem og bidra til at skolen og foreldrene blir bedre til å hjelpe barnet, sier han.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS