Brudd i IA-forhandlingene etter nytt krisemøte hos arbeidsministeren
Steile fronter mellom LO og arbeidsgiverne om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny avtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
– LO sa ja, arbeidsgiverne sa nei fordi vi vil beholde sykelønna, sier nestleder Steinar Krogstad i LO i en pressemelding.
Han omtaler bruddet som et stort tilbakeskritt for trepartssamarbeidet og norsk arbeidsliv.
– Arbeidsgiverne ønsker nå å ta oss nesten 50 år tilbake i tid. Til tiden før dagens sykelønnsordning ble del av folketrygdloven, sier Krogstad.
Avtalen utløper ved årsskiftet
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) møtte onsdag partene i arbeidslivet i et nytt møte i IA-forhandlingene. Møtet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet endte med brudd.
Forhandlingene om IA-avtalen startet i september, og de skulle etter de tentative fristene partene opererte med internt, være sluttført.
IA står for inkluderende arbeidsliv, og avtalen har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet. Dagens avtale utløper ved årsskiftet. Men siden oppstarten har forhandlingene kjørt seg fast i en hengemyr av gjensidige ultimatumer fra LO og NHO.
Uenighet om sykelønn
De siste ukene har NHO, KS og Spekter kritisert LOs krav om å frede ordningen med sykelønn i dagens IA-avtale i fire nye år. Selv tok arbeidsgiversiden til orde for en fredning i 18 måneder.
I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.
Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.
Enige om alt annet
– Det høye sykefraværet er et alvorlig samfunnsproblem med store konsekvenser som krever helhetlige løsninger, skrev NHO, KS og Spekter i et felles leserinnlegg i E24 i slutten av november.
I et annet innlegg i samme avis tidligere på dagen skrev LO-leder Peggy Hessen Følsvik at partene er så godt som enige om hele den nye IA-avtalen. Bortsett fra spørsmålet om sykelønn.
– Om arbeidsgiverne imidlertid kan være med på å frede sykelønnsordningen de fire neste årene, så er vi i mål, skrev Hessen.