Amerikanere er skeptiske til bokforbud

De fleste amerikanere er skeptiske til at enkelte bøker nå forbys fra biblioteker og skoler, men støtter noen restriksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny undersøkelse fra Knight Foundation omtalt i Chalkbeat. I juli samlet over 1500 amerikanske forfattere seg i en protest mot såkalte «book bans», altså at angivelig kontroversielle bøker forbys fra skoler og biblioteker.

Flertallet i undersøkelsen er mer bekymret for at barn mister tilgang til lærerike bøker enn for at de blir utsatt for upassende materiale. De fleste stoler på at lærere og skolebibliotekarer velger passende bøker, men mener at alderstilpasning er en legitim grunn til å begrense tilgang, spesielt for barneskoleelever.

Undersøkelsen viser også store forskjeller i holdninger mellom liberale og konservative, LHBTQ-personer og andre, samt foreldre og ikke-foreldre. For eksempel støtter 40 prosent av offentlig skoleforeldre noen restriksjoner, mens tallet er høyere blant foreldre til barn utenfor offentlig skole.

De som har svart på undersøkelsen er delt i spørsmålet om hvem som bør avgjøre hvilke bøker som er passende. Halvparten stoler på lærere og bibliotekarer, mens færre støtter at skolestyret eller staten tar avgjørelsen.

Selv om de fleste mener bøker om rasisme bør være tilgjengelige, er færre komfortable med at barneskoleelever har tilgang til bøker som omhandler seksualitet eller kjønnsidentitet.

Undersøkelsen understreker at bokrestriksjoner er et komplekst og kontroversielt tema i USA.

Tidligere denne måneden ble det kjent at delstaten Utah har forbudt en liste på 13 bøker i blant annet skolebibliotek – deriblant titler av Margaret Atwood.

 

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS