kjøreopplæring sjåførlærer bilkjøring kjøre
Obligatorisk kjøreopplæring bør unntas fra fraværgrensen, skriver Fredrik Mettälä.

«A4-skolen» har gått ut på dato

Debatt: – Fraværsreglene bør justeres for å gi mer rom for livets krav.

Publisert Sist oppdatert

Nylig presenterte Utdanningsdirektoratet bekymringsfull statistikk om fravær i skolen de siste årene. Som landets største parti har Arbeiderpartiet, sammen med Høyre, hatt betydelig innflytelse på utformingen av det norske skolesystemet. Likevel ser vi en manglende vilje til å tilpasse seg de unges behov, noe som er kritisk for fremtiden deres.

Den såkalte A4-skolen, som Arbeiderpartiet har stått for, er rett og slett utgått på dato. Det finnes ikke en type «A4-elev», og dette er en realitet som partiet har valgt å ignorere. Med så mange muligheter til å videreutvikle og modernisere skolesystemet, hvorfor tar de ikke tak i utfordringene?

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) ønsker et moderne skolesystem der den enkelte elev er i sentrum. Vi mener videregående skole må bli mer relevant for ungdommenes fremtid. I stedet for å kreve at alle elever skal mestre både nynorsk og bokmål, bør vi inkludere praktiske emner som personlig økonomi. Elevene bør få velge utdanningstilbud og skole selv, i stedet for at disse valgene blir begrenset av politiske føringer.

FpU er også tilhenger av fraværsgrensen, men vi mener det er rimelig å justere den. Videregående opplæring er et offentlig ansvar, og det er viktig å stille krav til de som mottar gratis utdanning—det er tross alt skattebetalernes penger som finansierer dette. 

Vi foreslår å heve grensen for politisk, sportslig og kulturelt fravær fra 10 til 20 dager, at helsesykepleier skal kunne gi gyldig fravær, og at obligatorisk kjøreopplæring skal unntas fra fraværsgrensen.

Avslutningsvis viser den bekymringsfulle fraværstatistikken at skolesystemet, under Arbeiderpartiets styring, ikke møter dagens ungdoms behov. Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) mener det er på høy tid med en modernisering der eleven står i sentrum, og hvor det legges til rette for friere valg av utdanning. 

Vi ønsker en justering av fraværsreglene for å gi mer rom for livets krav, samtidig som vi sikrer kvaliteten på den offentlige utdannelsen. Det er viktig å handle nå for å skape en skole som virkelig gir ungdommene en god fremtid.

Powered by Labrador CMS