Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Advokat: Kommunen har ansvaret for mobiler i mobilhotell

Når skolen samler inn mobilene, er det kommunen som har ansvar for dem, mener en advokat. Kommunen er uenig og etterlyser nasjonale retningslinjer.

Publisert Sist oppdatert

Det er avisa Raumnes som skriver dette.

Nes kommune har vedtatt mobilforbud på ungdomsskolene, noe som innebærer at elevene må levere fra seg mobiltelefonene hver morgen til oppbevaring på skolen.

Kommunen hevder at de ikke har ansvar for mobilene og sier at elevene oppfordres til å la mobil og smartklokke være hjemme.

Advokat Olle Nohlin er imidlertid uenig og mener at når kommunen pålegger innsamling, så påtar de seg et erstatningsansvar dersom noe skulle skje med mobilene. Han viser til tidligere saker, blant annet en sak fra Sivilombudsmannen, hvor kommunen ble holdt ansvarlig på objektivt grunnlag for stjålne eiendeler.

Nohlin understreker at skolen kan bli ansvarlig dersom de ikke oppbevarer telefonene forsvarlig, og han etterlyser nasjonale retningslinjer som kan gi enhetlige regler for alle kommuner.

Nes kommune støtter også ønsket om slike nasjonale retningslinjer, men fastholder at ansvaret ligger hos elevene så lenge skolen gjør dette på en trygg og forsvarlig måte.

– Kommunen har utformet egne retningslinjer for å sikre en trygg og likeverdig praksis i hvordan vi samler inn og oppbevarer mobiltelefonene på et trygt sted. Hvis disse retningslinjene derimot ikke blir fulgt, så vil det stille seg annerledes i forhold til vår vurdering om ansvar, skriver Døhlen i et svar til avisa Raumnes.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS