Restaurerer Nidarosdomen: Anita jobber av og til med samme stein i ett år
Anita (30) jobber med stein og pappa Ståle (58) med blyglass. Begge er en del av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, der nøyaktighet er et krav.
Både pappa Ståle Gjersvold og datteren Anita Gjersvold forteller at det var litt tilfeldig hvilket utdanningsløp de begynte på. Ståle har to svennebrev og et fagbrev, mens Anita har to fagbrev.
Lang og allsidig erfaring, strenge krav til seg selv og håndverket de utfører, samt gleden over å gjenskape noe så nøyaktig som mulig, gjør at både Ståle og Anita stortrives med restaurering av Nidarosdomen.
– Kvalitet tar tid, og det hender en sjelden gang at jeg jobber med samme stein et helt år, sier Anita og ler.
– Innimellom får vi også eksterne oppdrag, det er bra med litt avveksling. Men det er alltid godt å komme tilbake til Nidarosdomen, legger Ståle til.
Restaurering siden 1869
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) ble opprettet i 1869 for å gjenreise Nidaros domkirke (bedre kjent som Nidarosdomen), som lå delvis i ruiner etter flere branner i middelalderen.
Siden den gang har håndverkere, kunstnere og forskere ved NDR ikke bare gjenreist nasjonalhelligdommen, men også tilegnet seg unik kunnskap om middelalderens byggeskikk og byggemetoder. I 2020 fikk NDR, sammen med 17 andre europeiske bygghytter, plass på UNESCOs fortegnelse over gode vernepraksiser, ifølge nidarosdomen.no
Fremdeles jobber rundt 20 håndverkere i NDRs verksteder med å sette i stand nasjonalhelligdommen etter gamle håndverksmetoder. Når du besøker Nidarosdomen i dag kan du se håndverkere i aktivitet, både inne i Nidarosdomen- og på stillaser utenfor.
To svennebrev og ett fagbrev
Ståle innrømmer med en liten latter at han nok valgte det han trodde var letteste vei til utdanning. Han gjennomførte grunnkurs i murerfaget, deretter tok han svennebrev.
– Jeg ble ansatt i NDR (Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider) i 1999. Det var et personlig og bevisst valg for å komme bort fra privatmarkedet, der jeg innimellom opplevde at oppgaver skulle gjøres så fort at det kunne gå utover kvaliteten, sier han.
– I NDR har vi et verkstedmiljø dere alle håndverk som skal til for å restaurere en katedral er representert. Det er godt miljø, og selv om hver og en har selvstendige oppgaver, jobber vi mot felles mål. I bygghytta finnes disse håndverkerne; steinhugger, smed, snekker, murer, gipsmaker, blyglassarbeider og en som sager steinen før steinhuggeren får den, sier Ståle.
Etter åtte år, der han også hadde fusket litt i steinfaget, spurte han arbeidsgiveren om de hadde behov for ham som steinhogger. Responsen var positiv, og Ståle tok fagbrev i steinfaget i 2010.
– Da en stilling på glassverkstedet ble utlyst internt i 2018, søkte jeg. Jeg har alltid likt utfordringer og det å lære noe nytt, og var kjempeglad da jeg fikk stillingen. Nå var jeg voksenlærling, så jeg jobbet nærmest som en hjelpearbeider en periode, før jeg tok svennebrev i blyglasshåndverksfaget i 2023, sier Ståle, som ikke har planer om enda flere fag.
– Med bakgrunn som murer og steinhogger kan jeg imidlertid steppe inn hvis det er behov, men det er restaurering av glassmalerier i Nidarosdomen jeg i det daglige jobber med.
Kvalitet fremfor kvantitet
Anita visste heller ikke hvilken yrkesvei hun skulle slå inn på. Etter ungdomsskolen søkte hun både elektro og helse og sosial, og kom inn på elektro. Hun tok fagbrev og jobbet som elektriker i mer enn to år.
– Helt tilfeldig så jeg på Facebook at NDR søkte etter lærlinger til steinfaget. Jeg hadde utplasseringsuka mi på ungdomsskolen på NDR, og pappa jobber jo der, så jeg kjente litt til bedriften. Og nå hadde jeg lyst til å prøve noe nytt, sier Anita og smiler.
– Jeg fikk et halvt års permisjon fra elektrikerjobben, men fant ut at jeg trivdes så godt som steinhugger, at jeg sa opp min gamle jobb.
Anita sto med fagbrev nummer to i hånden i 2021, og er veldig fornøyd med valget hun tok.
Håndverkerne jobber 7,5 timers dager, med flexitid, og har fri i helgene. Far og datter setter pris på ryddige og rettferdige forhold, og er godt fornøyde med ledelsens prioriteringer. NDR ledes av et styre og er underlagt Kulturdepartementet. Anita og Ståle opplever at arbeidsgiveren innfrir sine verdier ved å være raus, solid og ambisiøs.
Begge finner det tilfredsstillende å jobbe selvstendig, men likevel i fellesskap med dyktige og dedikerte håndverkere.
– For å kunne jobbe på denne måten, må man ha både selvdisiplin og tålmodighet. Her er det ikke rom for kunstnerisk frihet, det gamle skal alltid kopieres. Jeg liker spesielt prosessen med å få en stein på bukken og steg for steg skape den perfekte kopien. Det gir enorm mestringsfølelse, sier Anita.
– Arbeidet vårt blir nøye kontrollert, og satt på spissen spiller det nesten ingen rolle hvor lang tid vi bruker, bare resultatet blir bra. Vi får mange spennende oppgaver i domkirken, og restaureringen pågår kontinuerlig. Sammen med de eksterne oppdragene, blir dette en fin balanse. Som ansatte i NDR tar vi vare på fortiden for fremtiden, og er med på å skape en kulturarv som beriker. Det kjennes meningsfullt, legger Ståle til.