Mangler ansatte – foreldre må signere avtale for når barna skal være i barnehagen 

Barn i Rana får nå være i barnehagen i maks 8,5 timer om dagen. – Noe måtte gjøres, sier UDF-lederen lokalt. 

Publisert

– Vårt førstevalg og primære innspill har hele tiden vært økt bemanning. Da budsjettprosessen startet, og økt bemanning ikke var et alternativ som ble anbefalt, spilte vi inn to forslag til administrasjon og kommunestyret. Enten måtte de begrense åpningstiden, eller innføre makstid for barna, sier leder i Utdanningsforbundet (UDF) i Rana kommune, Espen André Hagen. 

– Årsaken er at vi har stor mangel på folk og et enorm rekrutteringsproblem. 

Politikerne valgte det siste. Fra 1. februar innføres det en forsøksordning i alle de kommunale barnehagene i Rana: Avtalefestet oppholdstid. 

Espen André Hagen, UDF-leder i Rana.

Det innebærer at barna kan ha maks 8,5 timer i barnehagen hver dag. 

Foreldrene velger når på dagen de timene skal være, og skriver under på en avtale om dette er tidene barnet har i månedene fremover. Barnehagene vil fortsatt ha åpningstid fra 06:45 - 16:15.

Målet er å fordele utnytte personalet bedre. På denne måten kan barnehagene ha flest ansatte på jobb på de tidspunktene det er flest barn og unngå at ansatte blir alene med store barnegrupper. 

UDF-lederen ser at ordningen kan by på utfordringer for foresatte, men han mener det er helt nødvendig med tiltak. 

– Vi har eksempler på stillinger i barnehagene som har stått ledige i over ett år. Det er verken kvalifiserte eller ukvalifiserte søkere å oppdrive, så noe må gjøres, sier Hagen. 

Utilstrekkelig bemanning

Han forteller om høyt sykefravær, ansatte som søker seg bort og at flere barnehager har vært nødt til å stenge avdelinger eller be foreldre hente tidlig på grunn av mangel på personale.

Det skriver også kommunedirektøren i budsjettet. Der står det: 

«De siste årene har mangelen på personell i barnehagene vært merkbar. Barnehagene mangler i perioder både vikarer og fast ansatte. Dette skyldes både at vi ikke greier å fylle opp faste stillinger med nye ansatte og at vi ikke får tak i vikarer ved ledighet, sykdom og permisjoner.»

«Det er gjennomført en kartlegging som viser at de kommunale barnehagene stadig oftere har dager hvor det driftes uten tilstrekkelig bemanning i henhold til normene.»

– Jeg er bekymret. Mange ansatte strekker seg langt. Men det går igjen utover det pedagogiske tilbudet. Flere steder driver de i perioder kun med oppbevaring, sier Espen André Hagen. 

– Finnes ikke folk

Lokalavisen Rana blad skriver at forsøksordningen skal evalueres i slutten av april. Men enkelte foreldre de har snakket med har allerede gjort seg opp en mening. 

De forteller at hverdagen ikke vil gå opp dersom de må forholde seg til makstid. 

– Da jeg fikk dette brevet, ringte jeg bestyrer i barnehagen og sa at dette aksepterer jeg ikke. Jeg kommer ikke til å skrive under en avtalefestet ordning, sier en mor til avisen

Storforshei barnehage er en av barnehagene i forsøksordningen.

Ansvarlig leder for de kommunale barnehagene i Rana, Liv-Åse Lorentzen, svarer at de jo ikke kan pålegge foreldre å skrive under på en avtale, men hun oppfordrer alle til å delta i forsøksordningen. 

– Vi ønsker å finne løsninger som gjør at vi kan opprettholde den åpningstiden vi har, og forsøker nå å innhente kunnskap og erfaringer for å se om forsøksordningen kan løse noe som vi ser er i ferd med å bli et problem, sier Lorentzen.

Den oppgitte moren mener heller bemanningen burde økes. 

Det er ikke UDF-lederen uenig i. 

Bekymret

– Det er jo løsningen vi alle ønsker oss. Men utfordringen er at det ikke er folk å bemanne opp med, sier han. 

Han forteller at de ekstra pengene kommunen fikk til bemanning i barnehager, etter budsjettforliket mellom SV og regjeringen, vil gå til å dekke andre hull i budsjettet. 

Og det forstår han. 

– Politikerne kunne satt av millioner til økt bemanning i Rana-barnehagene. Men det vil ikke hjelpe når ingen søker på jobbene. Det er ikke folk å oppdrive. 

Hagen er bekymret over søkertallene til barnehagelærerutdanningene. For de har stupt. 

Det er over 40 prosent færre søkere til barnehagelærerutdanning de siste fem årene.

I toppåret 2019 var det rundt 4 500 førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningene i Norge. I 2024 hadde det tallet falt til rundt 2 500 søkere. 

– Vi står i en skikkelig krise, sier Espen André Hagen.

Powered by Labrador CMS