Lindesnes kommunehus.

Får fritak fra loven: Skolene kan gi elever lov til å jobbe én dag i uka

Lindesnes kommune får klarsignal til å sette i gang et nytt skoleprosjekt. 

Publisert

Opplæringsloven sier at før kommunen kan avgjøre om en elev har rett på individuelt tilrettelagt opplæring, må de hente inn en sakkyndig vurdering fra pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). 

Men nå får ungdomsskolene i Lindesnes kommune i Agder lov til å se bort fra denne bestemmelsen i et helt nytt skoleprosjekt. 

Der skal skolene nå kunne bestemme om noen elever skal få bytte ut klasserommet med arbeidslivet eller videregående skole én dag i uka. 

Prosjektet starter ved én skole til høsten og skal gjelde alle ungdomsskolene fra høsten 2026. 

Forsøket skal vare frem til 2029. 

Mer praktisk hverdag

Målet til kommunen, skriver Lindesnes avis, er å gjøre opplæringen mer praktisk og arbeidsrettet for elevene som trenger det. Håpet er at dette igjen skal få ned andelen uføre i kommunen. 

«Vi har tro på at en tidlig relasjon til arbeidslivet kan gi sterkere og mer varig tilknytning til arbeidslivet. En god relasjon til det lokale arbeidslivet allerede i ungdoms skolen kan være verdifullt for videregående opplæring i til knytning til praksis, læretid, samt for senere deltakelse i arbeids og samfunnsliv», står det i søknaden kommunen sendte til Kommunal- og distriktsdepartementet. 

– Jeg tror dette er en kjempemulighet, først og fremst for elevene. Dette er noe skole, elev er og foreldre har ønsket, sier prosjektleder May Helen Austad. 

Nå setter de i gang med å skaffe nødvendige kontrakter og samarbeidsavtaler. 

Powered by Labrador CMS