Laget rundt eleven består ikke bare av lærere, påpeker Vanessa Riviere.

Hele laget rundt eleven må styrkes

Debatt: Laget rundt eleven består også av helsesykepleiere, bibliotekarer, PPT, BUP og barnevernet.

Publisert Sist oppdatert

Laget rundt eleven er større enn det man kunne få inntrykk av i debatten under Arendalsuka 2024 med Elise Waagen (Ap), stortingsrepresentant og medlem i Utdannings– og forskningskomiteen, og tre lederne fra henholdsvis Elevorganisasjonen, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet. (Laget rundt eleven er ikke på plass, 15. august 2024, Utdanningsnytt.no)

I debatten var fokuset rettet mot laget rundt læreren, skoleledelsen og eleven. Men lærene og rektorer er ikke alene med eleven. Det er flere yrkesgrupper som ikke er undervisningspersonell, men som driver med elevrettet arbeid, som barn- og ungdomsarbeidere, lærer assistenter og miljøarbeidere. 

Det er yrker som Fagforbundet organiserer og mange av dem har fagbrev eller er ufaglærte. I debatten ble deres tilbakemeldinger om kompetanse brukt, men de var ikke representert (Rapport 2023:15, NIFU). Det ville ha styrket debatten.

Kompetansen må økes

Fokuset må være å øke kompetansen til alle ansatte i skolen. Skoleledelsen må vite hvilken kompetanse som finnes, og hva som mangler, slik at man vet hvor skoen trykker. 

I undersøkelsen vår oppgir mange skolemiljøansatte at de har riktig kompetanse for jobben sin. Men mellom 35 og 55 prosent melder at de i stor, eller svært stor grad, har behov for mer kompetanse om de elevgruppene de jobber med. Og 28 prosent opplever at jobben deres krever mer kunnskap og kompetanse enn det de faktisk kan tilby. (S 8-9, Rapport 2023:15, NIFU) Det er noe som skolelederne, og eierne, må følge opp.

Det som ofte nok ikke snakkes om er de økonomiske rammene for både å ha nok ansatte i laget rundt eleven, samt kunne gi de ansatte den kompetansen de trenger for å kunne møte elevene på en god måte. Det er noe politikerne må prioritere. I tillegg må samarbeidet på tvers av instansene styrkes. For laget rundet eleven er ikke kun de ansatte i skolen, men også ansatte i andre instanser som eleven og deres familier møter. Her kan vi nevne helsesykepleieren, bibliotekar, PPT, BUP og barnevernet.

Stortingsmeldingen

Heldigvis har myndighetene hørt på fagforeningene og noe er på gang. Det blir spennende å lese stortingsmeldingen som Elise Waagen lover, og se om den inneholder konkrete tiltak. Fagforbundet kommer til å være med i debatten videre, vi har allerede en løsning som vi jobber for. Se på det som en invitasjon.

Powered by Labrador CMS