VERDENS LÆRERDAG 30 ÅR

Morsmålslærer Zara ble dømt til fengsel i fem år

Zara Mohammadi trosset forbudet og dro fra landsby til landsby i Iran for å undervise i kurdisk. I 2019 ble hun arrestert. 

Publisert Sist oppdatert

IRAN: 

– Denne saken forteller oss at frihet har en pris og Zara Mohammadi er villig til å betale den.

Slik starter filmen om Zara Mohammadi som Washington Kurdish Institute har publisert på sine hjemmesider. Videoen er av hennes bror, Haybat Mohabbati. Han snakker i en ropert under en demonstrasjon der kurdiske flagg vaier i vinden.

Målet er å skape oppmerksomhet om hans søsters sak.

Zara ble født i byen Sena i den kurdiske regionen av Iran. 

Som 18-åring startet hun sin lærergjerning og i 11 år reiste fra landsby til landsby. Der ga hun opplæring i morsmålet sitt til andre kurdisktalende.

30 år – 30 lærerhistorier

  • Verdens lærerdag er en FN-dag som markeres den 5. oktober hvert år. 
  • I år fyller dagen 30 år! I den anledning har vi møtt 30 lærere, verden over. 
  • Mange står i store utfordringer: lav lønn, fattigdom, sensur og ressursmangel. Men deres historier handler også om læreglede, engasjement og håp.
  • God lesing! 
    Les sakene her

Falske anklager

For selv om kurdisk har vært akseptert i Iran siden 1979, er det kun persisk som har status som offisielt språk og kurdisk brukes ikke i skolen.

Da en stor flom rammet Iran og de kurdiske områdene i 2018 dro hun for å hjelpe. Kurdiske ofre fikk lite hjelp av iranske myndigheter. Men ifølge broren Haybat Mohabbati likte de heller ikke bidragene fra Zara og hennes kolleger i den kurdiske organisasjonen Nozhin.

Et år etter raidet etterretningspolitiet boligen til Zara. Hun ble arrestert. I filmen forteller broren at hun ble torturert og holdt i et mørkt rom i sju måneder.

– De kom med falske anklager, påstod at hun hadde samarbeidet med fremmede styresmakter og forsøkte å få henne til å skrive under på en falsk tilståelse. Skrev hun under lovet de at hun skulle få dø raskere og slippe mer tortur, sier Haybat Mohabbati i filmen.

Mange «Zara-er»

Zara skrev aldri under og saken hennes kom opp for retten. Der, til tross for store protester, dømte domstolen henne til 10 års fengsel «for å danne fraksjoner og grupper med det formål å undergrave nasjonal sikkerhet». 

I ankesaken ble dommen redusert til fem år.

– Det var ingen bevis for dette. De kom bare med påstander, sier Zara selv i filmen. 

I ankesaken ble dommen redusert til fem år. Hun begynte soningen i januar 2022. Et drøyt år etter ble hun, etter press fra omverden, satt fri.

Utdanning har vært i kontakt med Zara Mohammadi via meldinger. 

Hun jobber fremdeles for å fremme kurdisk kultur og identitet og gir opplæring i kurdisk. BBC kåret henne til en av de 100 mest inspirerende og innflytelsesrike kvinnene i 2022.

– Det finnes flere som meg. Det er mange «Zara-er» i fengslene som trenger støtte og oppmerksomhet, sier Zara Mohammadi.

Verden mangler 44 millioner lærere

FNs bærekraftsmål nummer 4 er å sikre inkluderende og rettferdig utdanning av kvalitet og fremme livslang læring for alle innen 2030. 

Det mangler 44 millioner nye lærere på verdensbasis om man skal nå dette målet. Behovet er størst i landene sør for Sahara. Der trengs det 15 millioner lærere de neste seks årene. 

UNESCOs råd er å bedre lærernes lønns- og arbeidsvilkår, sørge for bedre lærerutdanninger, styrke internasjonalt samarbeid og lytte til lærerne når man utformer utdanningspolitikk. 

Analyser viser at halvparten av alle land i dag betaler lærerne mindre enn andre yrker med lignende kvalifikasjonskrav.

Powered by Labrador CMS