Ikke rør vår rett til å velge barnehage for våre barn

Debatt: Vi har samlet mer enn 13.000 underskrifter til støtte for foreldres rett til å velge barnehage.

Publisert

Samtaler om et nytt barnehageforlik vil naturligvis inneholde kompromisser. Men én ting bør være klokkeklart: Ingen skal kompromisse bort vår rett til å velge barnehage for våre barn.

I disse dager foregår det spennende forhandlinger på Stortinget om mulighetene for et nytt barnehageforlik.

Dette berører private barnehager over hele landet. Og minst like mye berører det hundretusener av familier som har – eller på et senere tidspunkt skal ha – barn i barnehage.

Da regjeringens omfattende forslag til endringer i barnehageloven var ute på høring sist vinter, var det særlig to punkter som vakte reaksjoner både blant private barnehager og oss foreldre.

  • Det ene gikk ut på å avvikle de nasjonale reglene for økonomisk likeverdig behandling av private og kommunale barnehager.
  • Det andre gikk ut på å gi kommunene verktøy til å kutte antall tilgjengelige plasser som familiene kan søke om i private barnehager.
  • Høringen om forslagene skapte et rekordstort engasjement. 3.600 sendte inn et svar, og de aller fleste sa nei til disse to forslagene.

Foreldreoppropet «Mitt barn – mitt valg», som jeg våren 2023 tok initiativ til, har samlet mer enn 13.000 underskrifter til støtte for foreldres rett til å velge barnehage for sine barn.

Etter høringen har regjeringspartiene tatt et prisverdig initiativ til å få på plass et bredt barnehageforlik, med mål om å gi sektoren et forutsigbart regelverk som overlever skiftende stortingsflertall.

I den forbindelse har Ap og Sp – slik jeg oppfatter dem – nå lagt bort forslaget om å overlate til kommune å bestemme finansiering av private barnehager. Det er bra! Forutsigbar og likeverdig finansering gir oss foreldre trygghet for at private barnehager også i fremtiden kan levere gode tilbud til våre barn.

Når det gjelder det andre forslaget, som handler om kutt i antall plasser, har vi derimot ikke fått like tydelige signaler. Hva betyr det? At regjeringen fortsatt åpner for å la kommunen innskrenke hvilke barnehageplasser vi kan benytte oss av?

Bakgrunnen for saken er at det blir færre barn her i landet – og dermed ledig barnehagekapasitet. Dette betyr ikke – slik noen hevder – at bare kommunale barnehageplasser blir lagt ned. I dag vil både private og kommunale barnehager få fylt sine plasser dersom de leverer tilbud som gjør dem etterspurt av småbarnsfamiliene.

Dette gir både kommunale og private barnehager insentiver til å utvikle tilbud av høy kvalitet. Og det gir oss familiene best mulig forutsetninger for å styre våre liv på våre premisser.

Politikerne bør ha tillit til de valgene vi gjør – enten det gjelder valg av barnehage eller folkevalgte. Og vi foreldre vet bedre enn kommunen hvilke barnehagetilbud som best passer våre barn, våre verdier og vår hverdag.

Derfor forventer vi også at de som bestemmer, kommer til en enighet som ikke kompromisser bort våre rettigheter.

Powered by Labrador CMS