Barnehagepersonalet forventes å følge opp æreskultur, men varsler ikke
Vurderinga kommunerevisjonen i den svenske byen Malmø gjorde av barnehagenes arbeid med æreskultur, endte med strykkarakter
Viktig i vurderinga av
arbeidet var dybdeintervju med personell fra 13 ulike barnehager. Konklusjonen var
at æresnormer blir opprettholdt av foreldre, barna sjøl og til en viss grad av personalet.
Æreskulturen gir seg uttrykk i at foreldre forventer at gutter og
jenter ikke får leike sammen, jenter får ikke ha kortermede klær eller på anna
måte vise unødvendig mye hud. Guttene hører ikke på de kvinnelige ansatte.
Det som har opprørt mange er at barnehagepersonalet ikke rapporterer dette i bekymringsmeldinger til overordna myndigheter. Fra januar til oktober siste år kom det én slik melding, blant 20.000 barnehagebarn i byen.
En grunn til at det ikke sendes uromeldinger om slike forventninger skal ifølge rapporten være at de ansatte er redde for represalier fra foreldre
hvis gutter og jenter ikke blir holdt strikt nok fra hverandre.
– Sinte foreldre har oppsøkt oss, en kollega er blitt oppsøkt hjemme. Jeg veit om flere som ikke tør å melde fra, sier en barnehageansatt til SVT.
Underfinansiert
Johan Eckman, barnehagelærer og tillitsvalgt i fagforeninga Sveriges Lärare, har flere grunner.
– Barnehagene er underfinansierte. Å sende en bekymringsmelding er komplisert, det krever at vi setter oss ned og prater sammen om hva vi veit og hva vi mistenker. Hvordan skal vi gjøre det når vi ikke har forutsetningene for å gjøre grunnoppgavene våre? sier han. Eckman trekker også fram at mellom 7 og snaut 60 prosent av de ansatte i barnehagene har barnehagelærerutdanning.
Samtidig er det ansatte som er innforstått med at æreskulturen skal opprettholdes.
Et kurs planlagt for barnehageansatte om æreskultur er aldri blitt holdt.
Flere rapporter
Både i 2019 og i 2021 kom det rapporter om undertrykkende æreskultur i både skole og barnehage i Malmø. Når den siste rapporten avslører at det ikke har skjedd noe i barnehagene er malmøpolitikerne svært misfornøyde.
Sveriges likestillingsminister Paulina Brandberg sier hun vil ha æreskulturen i skole og barnehage granska på nytt. Altfor mange som burde meldt fra, tier, ifølge ministeren.