Lærere for fred under parolen til Utdanningsforbundet Oslo under 1.mai-toget

SoMe-kampanjer og pengeinnsamling

Slik engasjerer lærerne seg for Gaza

– Jeg tror at anerkjennelsen av Palestina som stat fra regjeringshold har hjulpet. Nå føler flere at det er legitimt å støtte Palestina, sier lærer Elisabeth Jensen Lombnæs.

Publisert Sist oppdatert

Det var i slutten av januar at de to lærerne Kristine Haagensli fra Trondheim og Elisabeth Jensen Lombnæs, som jobber i Osloskolen, fant hverandre på sosiale medier.

Begge engasjerte seg for barna i Gaza og ønsket å heve stemmen sin som lærer. Sammen startet de sosiale medier-kampanjen Lærere for fred i Gaza hvor de bruker emneknaggene #lærereforfred og #labarnaleve.

Målet har vært å få flere lærere til å heve stemmen for barna, og sette press på ulike organer som Utdanningsforbundet og Utdanningsdirektoratet.

– Vi kan ikke godta at barn er offer for krig på denne måten. Og skoler skal ikke være legitime mål, sier Haagensli som jobber som samfunnsfaglærer og sosialpedagog på en barneskole i Trondheim.

Krigen i Gaza har ført til at hele utdanningssystemet på Gazastripen har kollapset. Over 500 skoler og universiteter er blitt skadet eller ødelagt i krigføringen, ifølge nye tall fra FN. 625 000 elever og studenter står uten skoleplass. 

Nå blir Gazastripen ansett for å være det farligste stedet for barn i hele verden, ifølge Unicef. 6400 elever har blitt drept, og 300 lærere har mistet livet så langt, ifølge FN.

Elisabeth Jensen Lombnæs og Kristine Haagensli.

Nytter å engasjere seg

Lombnes, som er utdannet norsklektor, og jobber som bibliotekslærer ved Gamlebyen barneskole, forteller at de har opplevd mye engasjement rundt kampanjen. Etter hvert har de blitt mange som har delt bilder på Instagram for å vise støtte.

– Det nytter så absolutt, men det går litt treigt. Jeg tror at anerkjennelsen av Palestina som stat fra regjeringshold har hjulpet. Nå føler flere at det er legitimt å støtte Palestina. 

Anerkjennelsen av Palestina som stat ble annonsert onsdag 22. mai av statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide.

Under 1.mai-toget i år gikk mange av UDF sine medlemmer lokalt i Oslo under Lærere for fred-banneret. Og Lombnes forteller at de har fått mye støtte lokalt.

– Men det tok lang tid før Utdanningsforbundet sentralt kom på banen. Det er det som er så vondt, at man må presse noen til å fordømme drap.

Bra med engasjement

Geir Røsvoll, leder for Utdanningsforbundet, syns det er bra at lærerne engasjerer seg for Gaza.

– Scenene som nå utspiller seg i Rafah, er så grusomme at jeg tror vi alle blir tom for ord. Det er flott at lærerne engasjerer seg i denne saken som opprører så mange, sier han.

– Hva svarer du på kritikken om at UDF var sen på ballen med å vise støtte?

Geir Røsvoll

– I sånne ekstreme situasjoner vil det alltid føles som om en ikke gjør nok. Men vi har støttet våre palestinske organisasjoner siden krigens start.

Røssvoll trekker frem flere ting som forbundet har gjort:

– Utdanningsforbundet vedtok en uttalelse på landsmøtet i november, vi var medarrangør til «Hele landet for fred i Gaza» demonstrasjonene i desember og vi fordømte krigen nok en gang i januar.

Han forteller også at UDF blant annet dro i gang en stor aksjon på sosiale medier sammen med flere organisasjoner i februar og var medarrangør, gjennom Unio, til  «Hele landet for fred i Gaza» -demonstrasjonene i april.

Mål om 100.000 kr

Også i Trondheim har det lokale engasjementet for Gaza vært stort. Der har de blant annet opprettet en pengeinnsamling for saken.

Så langt har UDF i Trøndelag fått inn 43.123 kr på en opprettet spleis for å vise solidaritet med lærerkolleger i Gaza. 

– Tusenvis av elever har blitt drept og over 600.000 elever har mistet muligheten til å ta utdanning. De enorme ødeleggelsene gjør at det fremtidige utdanningstilbudet i Gaza vil være helt avhengig av økonomisk bistand. Derfor er jeg veldig glad for at et enstemmig fylkesstyre i Utdanningsforbundet Trøndelag vedtok å opprette denne innsamlingen.

Kai Nilsen er tillitsvalgt i UDF i Trøndelag, og tok initiativet til innsamlingsaksjonen.

Kai Nilsen er tillitsvalgt i UDF Trønderlag.

De innsamlede midlene går til Education Internationals solidaritetsfond og lærerorganisasjoner i Palestina.

Målet er å samle inn 100.000 kr, og så langt har flere av UDFs fylkeslag bidratt.

– Lærere har lang tradisjon med å vise solidaritet utover egne landegrenser, enten dette er Sør-Afrika, Ukraina eller i samarbeid med humanitære organisasjoner. Responsen har vært utelukkende positiv, og mange lærere er glade for muligheten til å bidra, sier Nilsen om responsen. 

Han mener behovet for solidaritet aldri har vært større.

– Ødeleggelsene i Gaza er massive, og utdanningstilbudet til barn og unge er mer eller mindre utslettet. 

Disse har bidratt fra Utdanningsforbundet:

Utdanningsforbundet Trondheim

Utdanningsforbundet Levanger

Utdanningsforbundet Telemark

Utdanningsforbundet Vestland

Utdanningsforbundet Troms

Utdanningsforbundet Østfold

Utdanningsforbundet Agder

Utdanningsforbundet Rogaland

Utdanningsforbundet Finnmark

Utdanningsforbundet Innlandet

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS