Helsesykepleiere får mange spørsmål om kjønnsidentitet
Mange helsesykepleiere er blitt kontaktet av barn eller unge med spørsmål om kjønnsidentitet, kjønnsdysfori eller kjønnsinkongruens, viser en undersøkelse VG har gjort.
VG har gjennomført en spørreundersøkelse gjennom Landsgruppen av helsesykepleiere. 300 helsesykepleiere har svart på spørsmål om kjønnsmangfold. Nesten to av tre svarte at de ble kontaktet av barn eller unge med spørsmål om kjønnsidentitet, kjønnsdysfori eller kjønnsinkongruens i løpet av 2022.
Tre av fire helsesykepleiere mener at de ikke har fått nok opplæring innen temaet kjønnsinkongruens.
Leder for Landsgruppen av helsesykepleiere Ann Karin Swang sier til VG at hun er bekymret over at så mange ikke føler de kan nok om dette temaet.
– Vi som helsesykepleiere er «førstelinjen». Det er kjempeviktig at de unge møter en trygg voksen som kan lytte og eventuelt veilede dem.
Flere barn og unge med kjønnsdysfori
De siste årene har det har vært en betydelig økning av barn og unge som søker helsehjelp for kjønnsdysfori. Ifølge VG kommer de fleste henvendelsene fra biologisk fødte jenter.
De aller fleste helsesykepleierne fikk et sted mellom en til fire henvendelser i løpet av det siste året. Enkelte oppgir at de har fått ti eller flere.
– Det er mer enn jeg forventet faktisk. Det synes jeg var ganske mye, sier Swang til VG.
Mange av helsesykepleierne i undersøkelsen mener at de klassiske kjønnsrollene har blitt smalere.
«Dette kan føre til at mange ikke føler de passer inn i den «vanlige» oppfatningen av gutt eller jente. Da blir det naturlig å lete etter andre forklaringer på hvorfor de føler seg annerledes. (Forteller en helsesykepleier fra Bømlo i undersøkelsen)»
– Vi må jobbe for at normalområdet skal bli større, slik at ikke så mange føler de faller utenfor, sier Swang.