Den kristne videregående skolen KVS-Lyngdal i Agder er i Utdanningsdirektoratets lupe.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Udir ikke fornøyd med svarene om hvorfor skolen leier ansatte fra eget firma
KVS-Lyngdal har over en fireårsperiode leid personell fra eget driftsselskap for godt over 40 millioner. De har så langt ikke greid å bevise hvordan det kommer elevene til gode.
I den pågående tilsynssaken har Utdanningsdirektoratet (Udir) avdekket at KVS-Lyngdal har leid inn personell for 41,8 millioner kroner fra den nærstående bedriften KVS Drift i perioden 2019 til 2022. Det inkluderer et påslag, altså en ekstra kostnad i tillegg til summen for innleie, på ti prosent.
Udir opprettholder vurderingene og konklusjonene fra den foreløpige rapporten. Det kommer fram i den endelige tilsynsrapporten, som ble publisert fredag morgen. Udir slår fast at skolens styre ikke har greid å dokumentere at handelen med nærstående kommer elevene til gode. Skolen kan heller ikke bevise at prisene står seg i forhold til markedet.
KVS-Lyngdal bryter dermed to punkter i privatskoleloven, blant annet paragraf 6-3, som omhandler forbud mot utbytte.
– Ingen eiere eller enkeltpersoner beriker seg på dette. Jeg kan avvise hundre prosent at vi har til hensikt å tappe skoleselskapet for penger. Alle verdiene kommer elevene til gode, sa styreleder i KVS-Lyngdal, Gabriel Pollestad til Utdanningsnytt tidligere
denne uka.
Både KVS-Lyngdal og KVS Drift eies av Indremisjonsforbundet, en evangelisk luthersk bevegelse som eier flere titalls skoler og barnehager over hele landet. Pollestad er også styreleder i KVS Drift og Indremisjonsforbundet.
Det er ekstra strenge dokumentasjonskrav for private skoler rundt handel med
nærstående. Det er for at statstilskudd og annen
inntekt skolen måtte ha, skal gå til elever og ikke til andre, som eierne.
Dermed må skolen grave enda dypere i dokumentmappa for å rette bruddene. KVS-Lyngdal har en frist til midten av mars for å enda en gang å prøve å dokumentere intensjonene bak handelen.