– Er det mer enn ti år siden du tok trippel-vaksinen? Da bør du vaksinere deg igjen, oppfordrer FHI.

Barnehageansatte får gratis kikhostevaksine

3286 personer er smittet av kikhoste hittil i år. I hele fjor var det 350. Nå gir kommunene gratis vaksine til barnehageansatte. 

Publisert Sist oppdatert

– De som jobber i barnehage her i kommunen, får nå tilbud om gratis vaksine mot kikhoste, sier vikarierende kommuneoverlege i Sandnes, Svein Henning Haarr. Alle kommuner i landet har fått melding fra Folkehelseinstituttet om at de må bør vaksinere alle som jobber med små barn mot kikhoste. Bakgrunnen er den voldsomme økningen i antall smittede her i landet. I hele fjor fikk 17 personer påvist kikhoste i Rogaland. Til nå i år er det 217. 

I Sandnes har alle barnehagene fått mail med beskjed om at de ansatte må sjekke vaksinasjonsstatusen sin.  

– Vaksinen vi tilbyr de ansatte, er den samme trippelvaksinen man får som barn. Dette er en vaksine man bør oppdatere hvert 10. år, sier Haarr. Ansatte som ikke har fått vaksinen på mer enn ti år, kan få en ny gratis. 

– De kan gå til fastlegen for å få vaksine. Hvis det er spesielt sårbare barn i barnehagen eller det er aktivt utbrudd i nærområdet, tar de kontakt med smittevernkontoret i kommunen, sier Haarr.   

Anbefaler vaksine til de som jobber med barn

Folkehelseinstituttet sendte tidligere denne måneden beskjed til landets kommuner om at de bør starte vaksinering av ansatte. I brevet stod det blant annet: «Det er spesielt viktig for de som har kontakt med uvaksinerte spedbarn, som for eksempel personer som jobber i helsestasjonstjenesten, men er også anbefalt til andre yrkesgrupper som har hyppig kontakt med små barn, som for eksempel barnehageansatte når det er utbrudd av kikhoste.»

Kikhoste starter som en vanlig forkjølelse med hoste og rennende nese i omtrent en uke. Etter det begynner hosten. FHI beskriver den som så kraftig at den kan gi brekninger og oppkast. I tillegg får de som er syke «kiking», som er kraftig innpust. Sykdommen kan vare i flere måneder. Vaksinerte personer får ofte en et mildere sykdomsforløp. 

© Utdanningsnytt

Råd om kikhoste

Ta oppfriskningsdose hvert 10. år.

Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes.

Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.

Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS