Regjeringen varsler KI-grep i skolen
Regjeringen vil ta et større ansvar for hvordan man skal bruke KI i undervisningen. Ny veileder skal komme i løpet av juni.
– Vi må ikke hoppe på lette løsninger som å kjøre ut KI helt ukritisk i norske skoler, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til NRK.
– Vi ser trusselen det er mot elevenes læring, personvern og informasjonssikkerhet. Det gjør at vi må ta et større statlig ansvar knytta til hvordan skolene skal bruke KI i undervisningen.
NRK har gjort en større undersøkelse der de har spurt alle landets kommuner om bruk av kunstig intelligens (KI) i skolen.
Om lag halvparten av kommunene har svart, og blant dem sier 80 prosent at de ikke har innført en KI-løsning som elevene kan bruke på skolen.
De som ikke har det sier at det skyldes blant annet mangel på ressurser, kompetanse og informasjon fra myndighetene.
Høyre mener regjeringen ikke har vært tydelig på hvilke verktøy skolene kan bruke.
Kommer ny veileder
I slutten av februar i år kom Utdanningsdirektoratet (Udir) med en veileder for bruk av kunstig intelligens i skolen. Rådene sier noe om hvordan man skal bruke KI og gir råd om hvilke hensyn man må ta til elevenes alder og modenhet. Men rådene gir ingen anbefalinger om verktøy.
Det er det opp til den enkelte kommune å bestemme. Noen bruker kjente språkmodeller som ChatGPT. Andre har tatt i bruk egenutviklede løsninger, som i Randaberg kommune i Rogaland. Der har spillpedagog og lærer Odin Nøsen utviklet egne kunstige intelligenser som kan brukes i undervisningen. Allerede i slutten av april i fjor lanserte de ai.randabergskolen.no.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun varsler nå at Udir vil levere en oppdatert og utvidet veileder i løpet av juni.
6 av 10 lærere bruker KI
På oppdrag fra Utdanningsnytt gjennomførte Opinion tidligere i år en undersøkelse blant lærere om bruk av kunstig intelligens.
Da svarte 6 av 10 at de har tatt i bruk kunstig intelligens i jobben. Like mange oppga at de har tatt elever i KI-juks.
Her kan du lese alt vi har skrevet om kunstig intelligens i skolen.
Her er noen utvalgte smakebiter: